Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε η σπηλιά και ο οριοθετημένος χώρος γύρω από αυτή στο Κεράσοβο του δήμου Πωγωνίου, στο νομό Ιωαννίνων, όπου στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν ομαδικά κάτοικοι του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα.

Ads

Την απόφαση έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.
 
Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είκοσι χιλιομέτρων από την έδρα του νέου δήμου Πωγωνίου (Καλπάκι).
 
Έχει χτιστεί αμφιθεατρικά σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη. Στις 13 Αυγούστου 1944 τα ξημερώματα γερμανικές φάλαγγες εισέβαλαν στο Κεράσοβο.
 
Όρισαν σαρανταοχτάωρη προθεσμία για να παραδοθούν οι δράστες των δολιοφθορών που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, διαφορετικά οι αιχμάλωτοι θα εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες.
 
Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, αδιαφορώντας για την ιερότητα της ημέρας, οι κατακτητές πήραν τους ομήρους, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά και τους οδήγησαν στη σπηλιά. Αφού έβαλαν φωτιά στη σπηλιά, εκτέλεσαν τους ομήρους.
 
Επίσης, έβαλαν φωτιά στα σπίτια και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό.