Σήμερα, ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ανεξάρτητη βουλευτής προσθέτει το όνομά της στον κατάλογο των πολιτικών, οι οποίοι, όταν αποχώρησαν από το κόμμα τους, επέλεξαν να «εκτεθούν» στην πολιτική σκηνή, ως αρχηγοί νέων πολιτικών φορέων.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι «αντάρτες» ιδρυτές νέων κομμάτων και η τύχη των κομμάτων τους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης είναι η εξής:

Γιάγκος Πεσμαζόγλου

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Γιάγκος Πεσμαζόγλου ήταν ο πρώτος ιδρυτής κόμματος που αποχώρησε από τον πολιτικό φορέα με τον οποίο είχε εκλεγεί. Είχε εκλεγεί το 1977 με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΗΚ και τον Μάρτιο του 1978 είχε καταθέσει δήλωση ανεξαρτησίας. Τον Φεβρουάριο του 1979 ίδρυσε το ΚΟΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής τον Οκτώβριο του 1981.

Όμως, στις εθνικές εκλογές του 1981, ως ΚΟΔΗΣΟ – ΚΑΕ (μαζί με το Κόμμα Αγροτών & Εργαζομένων του Αλέξανδρου Μπαλτατζή) συγκέντρωσε ποσοστό 0,70% και δεν εξέλεξε ούτε ένα βουλευτή. Στη συνέχεια, το ΚΟΔΗΣΟ συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 1984, αλλά συγκέντρωσε ποσοστό 0,79% που ανάγκασε τον Γ.Πεσμαζόγλου να παραιτηθεί από την προεδρία, να αποχωρήσει από το κόμμα και, τελικώς, να συνεργαστεί με την ΝΔ. Νέος αρχηγός του ΚΟΔΗΣΟ εξελέγη ο Χαράλαμπος Πρωτόπαπας ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

Ads

Κωστής Στεφανόπουλος

Ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας το 1964 με την ΕΡΕ, αφού προηγουμένως είχε τρεις εκλογικές αποτυχίες. Το 1974, έγινε μέλος της ΝΔ, εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ μέχρι το 1981. Δύο φορές διεκδίκησε, χωρίς επιτυχία, την προεδρία του κόμματος: το Δεκέμβριο του 1981, με αντίπαλο τον Ευάγγελο Αβέρωφ και το Σεπτέμβριο του 1984, όταν έχασε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) στην οποία τον ακολούθησαν εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές. Με το κόμμα του έλαβε μέρος σε δύο βουλευτικές αναμετρήσεις, τον Ιούνιο του 1989 (έλαβε 1% των ψήφων και εξελέγη ο ίδιος βουλευτής Α’ Αθήνας) και τον Απρίλιο του 1990 (έλαβε 0,66% των ψήφων, ο ίδιος απέτυχε να εκλεγεί και για την ΔΗΑΝΑ εξελέγη βουλευτής ο Θόδωρος Κατσίκης στο υπόλοιπο Αττικής).

Μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, ο Κωστής Στεφανόπουλος ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική. Ωστόσο, το Μάρτιο του 1995 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ επανεξελέγη και το Μάρτιο του 2000 κι έγινε ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας με δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Γεράσιμος Αρσένης

Ο Γεράσιμος Αρσένης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας το 1985 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις 2 Μαρτίου του 1986, διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Απρίλιο του 1987 ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) με το οποίο συμμετείχε στις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989, λαμβάνοντας ποσοστό 0,21% των ψήφων.

Μετά από αυτή την απογοητευτική εμφάνιση, τον Οκτώβριο του 1989, επαναπροσέγγισε το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στο νέο όργανο που συγκροτήθηκε (Πολιτικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 1989 στις οποίες ήταν υποψήφιος στην Κεφαλονιά, όπου απέτυχε να εκλεγεί. Αργότερα επανεντάχτηκε στο ΠΑΣΟΚ, εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας και τον Ιανουάριο του 1996, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας.

Αντώνης Τρίτσης

Ο Αντώνης Τρίτσης, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1981, ενώ συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως Υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Το Μάρτιο του 1989, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και δύο μήνες αργότερα ίδρυσε το «Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα» (ΕΡΚ) με το οποίο έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 συγκεντρώνοντας ποσοστό, μόλις 0,06% των ψήφων.

Το ίδιο απογοητευτική ήταν και η παρουσία του κόμματος στις ευρωεκλογές (0,62%) που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Τον Οκτώβριο του 1990 με την υποστήριξη της ΝΔ εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων κερδίζοντας τη Μελίνα Μερκούρη. Όμως, η θητεία του στο Δήμο Αθηναίων ανακόπηκε στις 7 Απριλίου 1992, λόγω του θανάτου του από εγκεφαλικό επεισόδιο,σε ηλικία 55 ετών.

Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη το 1977 για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Το 1989 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη, το δε 1990 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στις 21 Οκτωβρίου 1992, παραιτήθηκε από βουλευτής και στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε την Πολιτική Ανοιξη (ΠΟΛΑΝ). Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, η ΠΟΛΑΝ συγκέντρωσε 4,88% των ψήφων και εξέλεξε 10 βουλευτές, στις δε ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 1994, εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές με ποσοστό 8,67%.

Στις επόμενες εκλογές, το Σεπτέμβριο του 1996, δεν ξεπέρασε το όριο του 3% και έμεινε εκτός Κοινοβουλίου. Τον Απρίλιο του 2000, απείχε από τις εκλογές, το δε Μάρτιο του 2004 υποστήριξε την ΝΔ και δύο μήνες αργότερα, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της Πολιτικής Άνοιξης. Στη συνέχεια επανεντάχθηκε στη ΝΔ και το 2009, ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού. Μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, αναδείχτηκε πρόεδρος του κόμματος από τον Α’ γύρο με ποσοστό 50,06%, έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη, που ήταν η βασική του αντίπαλος.

Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας εξελέγη βουλευτής Άρτας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 1977 και, από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε υφυπουργός και υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Οκτώβριο του 1995, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και το Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου εξήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος με την επωνυμία Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ). Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1996, το ΔΗΚΚΙ συγκέντρωσε 4,43% των ψήφων και εξέλεξε 9 βουλευτές και στις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 1999, πήρε 6,85% και έστειλε δύο εκπροσώπους του στην Ευρωβουλή.

Όμως, στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Οκτώβριος 2000, Μάρτιος 2004) έμεινε εκτός Κοινοβουλίου. Μετά την δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία, ο Δημήτρης Τσοβόλας, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματος και επέστρεψε την κρατική χρηματοδότηση που είχε λάβει. Άλλα στελέχη του ΔΗΚΚΙ διαφώνησαν μ’ αυτή την απόφαση και συνέχισαν την λειτουργία του κόμματος χωρίς επιτυχία. Έκτοτε ασκεί τη δικηγορία στην Αθήνα.

Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Οκτώβριο του 1993 στη Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 και ενώ από τον Μάιο είχε διαγραφεί από τη ΝΔ, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του με την επωνυμία ΛΑΟΣ (Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός).

Το Μάρτιο του 2004, στις εθνικές εκλογές, απέτυχε να περάσει το κατώφλι της Βουλής, αλλά τρεις μήνες μετά, τον Ιούνιο, εξελέγη ευρωβουλευτής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, ο ΛΑΟΣ έλαβε ποσοστό 3,80% και εξέλεξε 10 βουλευτές, το δε Οκτώβριο του 2009 συγκέντρωσε ποσοστό 5,63% εκλέγοντας 15 βουλευτές. Ο ΛΑΟΣ είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από «αντάρτη» βουλευτή, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3% και να έχει σταθερή κοινοβουλευτική παρουσία δύο συνεχόμενες φορές. Οι 15 εν ενεργεία βουλευτές του αποτελούν ρεκόρ για κόμμα αυτής της κατηγορίας.

Στέλιος Παπαθεμελής

Μετά από μακρά παρουσία στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ (εντάχτηκε στο κόμμα το 1980) ο Στέλιος Παπαθεμελής αποχώρησε το Νοέμβριο του 2003 και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής. Στις 17 Δεκεμβρίου 2003 παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Αναγέννηση». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ΝΔ και στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2004, εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιό της. Το κόμμα του συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 (έλαβε 0,80% των ψήφων) και του Οκτωβρίου του 2009 (συγκέντρωσε 0,45% των ψήφων). Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Φώτης Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το Νοέμβριο του 1989 με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς, στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας.

Το Φεβρουάριο του 2008, στο 5ο Συνέδριο, διεκδίκησε την προεδρία του Συνασπισμού, αλλά ηττήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιούνιο του 2010 αποχώρησε από τον ΣΥΝ και παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσε δήλωση ανεξαρτησίας μαζί με άλλους τρεις βουλευτές της “Ανανεωτικής Πτέρυγας” του ΣΥΝ (Αθανάσιο Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό). Στις 27 Ιουνίου του 2010, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Αριστερά» του οποίου εξελέγη πρόεδρος. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε υποστηρίξει υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους μεταξύ των οποίων ήταν και οι νικητές των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και άλλες κινήσεις με πρωτοβουλία γνωστών ονομάτων της πολιτικής, μερικές από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και σε εκλογικές αναμετρήσεις: π.χ. η Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας (ΕΣΠΕ) από τον Στάθη Παναγούλη, η Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση υπό τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, οι «Φιλελεύθεροι» του Στέφανου Μάνου, αλλά και το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το οποίο δεν πήρε ποτέ μέρος σε εκλογές, αφού ανεστάλη η λειτουργία του, μόλις, ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την ίδρυσή του.