Υπάρχει άραγε ο τέλειος γάμος και ποιες οι πιθανότητες να τον πετύχεις; Η Diane Kruger, είναι αν μη τι άλλο αποφασισμένη να εξαντλήσει τις όποιες ελπίδες έχει, σε αυτή την χαριτωμένη, καλοκαιρινή και άκρως δροσερή, γαλλική κωμωδία. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 
Η Isabelle (Diane Kruger) είναι τριάντα χρονών και ερωτευμένη με τον άντρα των ονείρων της. Δεν σκοπεύει όμως να τον παντρευτεί ή τουλάχιστον όχι ακόμα. H οικογένειά της ταλαιπωρείται από μια παράξενη κατάρα που διαλύει όλους τους πρώτους γάμους των μελών της. Έτσι, η Isabelle αποφασίζει να παντρευτεί τον οποιονδήποτε, προκειμένου να χωρίσει και να εξασφαλίσει μετά μια ευτυχισμένη ζωή με τον άντρα που αγαπά.
 
Το μόνο πρόβλημα σε αυτό το φαινομενικά αλάνθαστο σχέδιο είναι ότι η Isabelle βάζει στο μάτι τον ιδιότροπο και εγωκεντρικό Jean-Yves Berthier (Dany Boon), έναν ταξιδιωτικό συντάκτη τον οποίο θα ακολουθήσει από το Κιλιμάντζαρο μέχρι τη Μόσχα με σκοπό να τον αποπλανήσει, να τον παντρευτεί και φυσικά να τον χωρίσει…
image 
Υπάρχει άραγε ο τέλειος γάμος και ποιες οι πιθανότητες να τον πετύχεις; Η Diane Kruger, είναι αν μη τι άλλο αποφασισμένη να εξαντλήσει τις όποιες ελπίδες έχει, σε αυτή την χαριτωμένη, καλοκαιρινή και άκρως δροσερή, γαλλική κωμωδία. Η ωραία Ελένη της “Τροίας” του 2004, μεγάλωσε και ομόρφυνε ακόμα περισσότερο. Ο φακός φαίνεται να την λατρεύει και η εικόνα της είναι αυτή που δίνει ζωή σε κάθε πλάνο της ταινίας μας. Δίπλα της ο αποδεδειγμένα καλός κωμικός ηθοποιός, Dany Boon, που στο παρελθόν τον έχουμε απολαύσει σε ταινίες όπως το “Welcome to the Sticks” του 2008, σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου (τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία), αλλά και το 2009, στο όμορφο “Micmacs” σε σκηνοθεσία και σενάριο των Jean-Pierre Jeunet και Guillaume Laurant.

Οι παραγωγοί της εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας από τη Γαλλία, Οι Άθικτοι”, παρουσιάζουν τον “Γάμο σε Δόσεις”, τη δεύτερη ταινία του Pascal Chaumeil (Επαγγελματίας Καρδιοκατακτητής) με τον Dany Boon (Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία) και την Diane Kruger (Άδωξοι Μπάσταρδη, Τροία). Πρόκειται για μια ρομαντική κομεντί με αρκετές δόσεις χιούμορ και γυρίσματα στο Βέλγιο, τη Ρωσία και την Κένυα.

Η καλλονή Diane Kruger κάνει το ντεμπούτο της στην κωμωδία με ιδιαίτερη επιτυχία πλάι στον αφοπλιστικά αστείο συμπρωταγωνιστή της Dany Boon. Το σενάριο αφηγείται με γρήγορο ρυθμό και αναπάντεχες μετακινήσεις ανά τον κόσμο μια παράδοξη ιστορία αγάπης που ενώ φαίνεται καταδικασμένη και κυνική αποδεικνύεται ρομαντική και συναρπαστική.
 image
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Pascal Chaumeil, λέει χαρακτηριστικά: “Ξαναγυρνώντας στην πρώτη μου ταινία με τίτλο “Επαγγελματίας Καρδιοκατακτητής”, ως προς την κωμωδία, τόσο εγώ όσο και οι συγγραφείς του σεναρίου, Laurent Zeitoun και Yoann Gromb, έχουμε την πεποίθηση ότι σε κάποια σημεία πρέπει να εμβαθύνουμε στα συναισθήματα. Αν και η ταινία κυλάει διασκεδαστικά, είναι απαραίτητο κάποια στιγμή να εντρυφήσεις στον έρωτα, χωρίς να φοβάσαι τον ρομαντισμό. Ωστόσο, προσπαθούμε να μην πέφτουμε στην παγίδα των γλυκανάλατων συναισθηματισμών! Επικεντρωνόμαστε στο να φέρνουμε τους χαρακτήρες σε αντιπαράθεση με το διαχρονικό δίλημμα, να ακολουθήσουν το πάθος ή τη λογική;”

Ads

Και συνεχίζει, αναφερόμενος στον πρωταγωνιστή του: “Αυτό που βρήκα ενδιαφέρον στον Dany Boon είναι το ταλέντο του να χρησιμοποιεί το σώμα του για τη δημιουργία μπουρλέσκ καταστάσεων. Λίγοι ηθοποιοί στη Γαλλία το διαθέτουν. Με πάθιαζε η ιδέα ότι θα δουλέψω με κάποιον που έχει τόσο οξυμένη αίσθηση της σωματικής κωμωδίας, ειδικά από τη στιγμή που δεν το είχα κάνει μέχρι σήμερα. Μου θυμίζει ηθοποιούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους και τόσο ταλαντούχους όπως ο Peter Sellers, ο Louis de Funés, ο Bourvil, ή πιο πρόσφατα ο Jim Carrey.”
image
“Είχα μάλιστα την αίσθηση ότι οι ταινίες όπου ο Dany ήταν μόνο ηθοποιός, δεν είχαν αξιοποιήσει στο έπακρον όλες τις δυνατότητές του! Είναι ένας ηθοποιός που μπορεί να πιάσει απίστευτες ταχύτητες, αλλά επίσης να είναι και πολύ κομψός. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μένα να εξερευνήσω το τεράστιο εύρος των δυνατοτήτων του! Δουλέψαμε πολύ μαζί για να βρούμε το σωστό ύφος, χωρίς να φοβόμαστε να φτάσουμε στα άκρα σε σκηνές καθαρής κωμωδίας, σχεδόν φαρσοκωμωδίας, ή σε άλλες σκηνές να δώσουμε κάτι πιο συγκρατημένο και λεπτό. Το ευχάριστο μαζί του, είναι η αδιάλειπτη ευρηματικότητά του.”

“Συνεργάζεται πραγματικά με τον σκηνοθέτη, χτίζει πάνω σε μία ιδέα, προτείνει κάτι περαιτέρω. Είναι γενναιόδωρος και δεν φοβάται να δοκιμάσει πράγματα! Δεν είχα ποτέ άλλοτε την εμπειρία να κατευθύνω έναν άλλο σκηνοθέτη. Φυσικά, κατανοεί και κατέχει άριστα την τεχνική γνωρίζοντας ακριβώς τι θα καταγράψει η κάμερα κάθε φορά, παρότι στο πλατό ήταν μόνο ηθοποιός. Νομίζω ότι αισθάνθηκε ότι ήξερα τι ήθελα και, όπως όλοι οι ηθοποιοί, λατρεύει την καθαρότητα του οράματος.”
image
Σχετικά με την επιλογή της Diane Kruger, ο σκηνοθέτης της ταινίας “Γάμος σε Δόσεις” (Un plan parfait / Fly Me To The Moon) Pascal Chaumeil, λέει σχετικά: “Είναι πάντα ριψοκίνδυνο να διαλέγεις έναν ηθοποιό, είτε άντρα είτε γυναίκα, για κάτι με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί ξανά. Επίσης, η Ιζαμπέλ, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Diane, είναι μια γυναίκα αρκετά περίπλοκη, λέει πολλά ψέματα διαρκώς. Είναι δύσκολο αυτά να αποδοθούν μπροστά στην κάμερα γιατί απαιτούν ένα διπλό επίπεδο ερμηνείας: ένα που απευθύνεται στους υπόλοιπους χαρακτήρες και ένα δικό της.”

“Είναι ζήτημα ισορροπιών και από τις πρώτες αναγνώσεις με την Diane, είδα ότι είχε την ενέργεια, το ταλέντο και την ευφυΐα για να το κάνει. Εξάλλου έχει τη σπάνια ικανότητα να κατανοεί με τη μία το στόχο. Η κάμερα την αγαπάει. Να προσθέσω ότι είναι πολύ εντυπωσιακή, έχει απίστευτη ενέργεια και όρεξη για δουλειά πέρα από τα συνηθισμένα! Για τις σκηνές του ρώσικου χορού στο τέλος της ταινίας, ξέρω ότι δούλεψε σαν τρελή! Είχαμε υιοθετήσει μια πολύ σύνθετη χορογραφία που πήρε μαζί της στις ΗΠΑ για να τη δουλέψει όσο θα έκανε διακοπές.”

“Εκεί συνεργάστηκε με μία Ρωσίδα καθηγήτρια χορού και έκανε πρόβες δύο ώρες την ημέρα. Είχε φοβερές κράμπες γιατί αυτοί οι χοροί απαιτούν μεγάλη δύναμη στους μηρούς και τις γάμπες. Είναι πανέμορφοι αλλά το σώμα καταπονείται. Οπότε η Diane δούλεψε σκληρά για το ρόλο της από την αρχή. Γνωρίζω ότι διαμόρφωσε την Ιζαμπέλ, προσπαθώντας να κάνει πιο συμπαθή και πιο γκαφατζού μία γυναίκα που βάσει του αρχικού σεναρίου έμοιαζε πιο πολύ με καρικατούρα… Ήθελε πάρα πολύ να αποδώσει καλά την κωμωδία, σε ένα είδος που δεν είχε ξαναδοκιμάσει.”

“Ήταν μια πρόκληση που εξίταρε την Diane. Αλλά μόλις ξεκίνησαν τα γυρίσματα, μίλησε πάνω από όλα το ένστικτο της ηθοποιού, όπως και στην περίπτωση του Dany άλλωστε. Μου αρέσει αυτό. Δεν θέλω να κάνω πολλές πρόβες πριν το γύρισμα, γιατί θέλω να δω τι θα βγει με τις διάφορες λήψεις. Ξέρω ότι οι ηθοποιοί λατρεύουν αυτό το αίσθημα ελευθερίας και σεβασμού της δημιουργικότητάς τους. Η ταινία βγήκε κερδισμένη γιατί η Diane και ο Dany το διασκέδασαν πραγματικά, δίνοντας πάντα τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις…”

Έτος: 2012 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: Pascal Chaumeil | Σενάριο: Laurent Zeitoun, Yoann Gromb | Παίζουν: Diane Kruger, Dany Boon, Alice Pol