«Θα ήταν τραγικό να κλείσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» δηλώνει στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr, ο διευθυντής του κέντρου, Γρηγόρης Καραντινάκης. Η δήλωσή του έρχεται εν μέσω αναστάτωσης για ενδεχόμενο λουκέτο και στον συγκεκριμένο φορέα το οποίο, εφόσον μπει, θα ακολουθήσει αυτό του ΕΚΕΒΙ. Όλα ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις του άτυπου συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, Γιάννη Σολδάτου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το υπουργείο εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στους κινηματογραφικούς φορείς. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πάντως, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, το ΕΚΚ εξέδωσε ανακοίνωσήη στην οποία τονίζει πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Τζαβάρα ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του.  

Ads

Πρόσφατα, οι κινηματογραφικοί φορείς έλαβαν επιστολή από το γραφείο του κ. Τζαβάρα, η οποία ανέφερε πως «ο ιστορικός του ελληνικού κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος αναλαμβάνει συντονιστής ενός διαλόγου», με στόχο «πιθανές άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές».
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Γιάννης Σολδάτος, δηλώνει ότι «το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει έναν προϋπολογισμό. Όμως, τι έχει δοθεί για ταινίες τα τελευταία 4 χρόνια; Αν αύριο το πρωί ανακοινωθεί ότι κλείνει το ΕΚΚ, είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες κινηματογραφιστές θα πουν: Καλά, ανοιχτό είναι ακόμα;. Φεύγουν τερατώδη ποσά σε λειτουργικά έξοδα, ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε ταινίες».
 
«Θεωρώ, πάντως, πως αυτά τα λίγα χρήματα που υπάρχουν πρέπει να πηγαίνουν στην παραγωγή και όχι στα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου: σε αποθήκες, επιτροπές, ΔΣ, ταξίδια», σημειώνει μεταξύ άλλων και προτείνει ένα «άλλου είδους Κέντρο, πολύ πιο ευέλικτο και λιγότερο δαπανηρό». «Γιατί να μην υπάρχει μια μικρή επιτροπή, άμισθη, που θα μοιράζει τα λεφτά στην παραγωγή; Με 4 εκατομμύρια, αν υπάρχουν, μπορείς να ενισχύσεις 20, 30, 50 ταινίες», αναφέρει.
 
«Κατά την άποψή μου θα ήταν τραγικό να κλείσει το Κέντρο Κινηματογράφου, και επιπλέον θα ήταν ελαφρώς εκτός πραγματικότητας, σε σχέση με αυτό που θέλουμε σήμερα να τονίσουμε για την πληγωμένη εικόνα της χώρας μας», απαντά από την πλευρά του ο διευθυντής του κέντρου, Γρηγόρης Καραντινάκης.
 
Τι δηλώνει στην Κρυσταλία Πατούλη
 
Κρ.Π.: Δημοσιεύτηκε ένα άρθρο – συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία με τίτλο: «Λουκέτο και στο Κέντρο Κινηματογράφου;» όπου σημειώνεται πως «επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στο χώρο του κινηματογράφου, με εισηγητή τον νέο, άτυπο σύμβουλο του Κ. Τζαβάρα, Γιάννη Σολδάτο, ο οποίος όπως αποκάλυψε, επιδιώκει το σφράγισμα το Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – τουλάχιστον στην τωρινή του μορφή». Έχετε ενημερωθεί γι’ αυτό;
 
Γρ.Κ.: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι γι’ αυτό το άρθρο. Άπ’ ότι ξέρω ο κύριος Σολδάτος είναι ένας συντονιστής του διαλόγου με τους φορείς – σωματεία του χώρου, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχω να πω τίποτα. Εγώ συνομιλώ με το Υπουργείο. Δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μου ο κύριος Σολδάτος, για να ενημερωθεί, για να πει, για να με ρωτήσει. Δεν έχω καμία επαφή μαζί του, οπότε δεν έχω να σχολιάσω και τίποτα.
 
Κρ.Π.: Δεν σας έχει θορυβήσει, μια τέτοια δημοσίευση;
 
Γρ.Κ.: Κοιτάχτε, είναι εποχές που πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, και αν καθίσουμε να ασχοληθούμε με ότι λέει ο κάθε ένας, θα τρελαθούμε! Εγώ αν δεν έχω μία επίσημη ενημέρωση, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Κι αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για επίσημη ενημέρωση. Μιλάμε για μία συνέντευξη, και τις απόψεις ενός ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος, κρίνεται για τις απόψεις του. Από εκεί και πέρα δεν έχω να πω κάτι άλλο.
 
Κρ.Π.: Παρόλα αυτά, εάν πιθανά όλα αυτά που λέχθηκαν, γίνονταν πραγματικότητα;
 
Γρ.Κ.: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γράψω ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και να αρχίσω δραματουργικά… θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θεωρώ ότι η αιχμή του δόρατος του σύγχρονου πολιτισμού είναι ο κινηματογράφος, ο οποίος είναι ένας εκφραστής δημιουργικός και δυναμικός της χώρας μας, και στο εξωτερικό. Αυτό το ξέρει ο κάθε ένας που είναι εμπλεκόμενος με τον κινηματογράφο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του.
 
Κρ.Π.: Εάν έμπαινε λουκέτο στο Κέντρο Κινηματογράφου;
 
Γρ.Κ.: Κατά την άποψή μου θα ήταν τραγικό, και επιπλέον θα ήταν ελαφρώς εκτός πραγματικότητας, σε σχέση με αυτό που θέλουμε σήμερα να τονίσουμε για την πληγωμένη εικόνα της χώρας μας. Όπως ξέρετε, μία εικόνα χίλιες λέξεις! Ο κινηματογράφος, αυτό που κάνει, είναι να δημιουργεί μία εικόνα, και αυτή την εικόνα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να την προβάλει. Κι αυτή τη στιγμή η προβολή του στο εξωτερικό, και της χώρας μας, είναι δυναμική και ακμαία. Από εκεί και πέρα, σας λέω και πάλι, ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του, αρκεί αυτές να είναι εμπεριστατωμένες.

Η ανακοίνωση του ΕΚΚ
 
Σχετικά με όσα γράφονται και λέγονται, τις τελευταίες ώρες περί κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ), το Ε.Κ.Κ. επισημαίνει τα εξής:
 
Το Ε.Κ.Κ. από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον Αναπληρωτή  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τζαβάρα, είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στον κινηματογράφο. Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν σε τρεις άξονες: α) της αναβάθμισης των κινηματογραφικών παραγωγών β) της θέσπισης ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα γ) της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για τη συμμετοχή χρηματοδοτών στην ελληνική παραγωγή.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με τη συμμετοχή  οποιουδήποτε ανήκει στην κινηματογραφική κοινότητα και ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου, καθώς και στη συμπλήρωση και  αναβάθμισή του. Ο διάλογος με  τους Φορείς του κινηματογράφου μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως θετικό βήμα.
 
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, όσον αφορά τουλάχιστον τον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού, και ειδικά τον κινηματογράφο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα αγαθά της χώρας, είναι φρόνιμο να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας και να μην προκαλούμε προς χάριν εντυπωσιασμού. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραμένει αρωγός στην παραγωγή και διανομή ταινιών, θα συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει την πορεία της αποπληρωμής των χρεών του, καθώς και τις νέες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις κινηματογραφικών παραγωγών.
 
Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως μας διαβεβαίωσε ο Αναπληρωτής  υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τζαβάρας, δεν τίθεται θέμα κατάργησης.