Στις 22 Ιουνίου του 1633, ο σπουδαίος επιστήμονας και πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας Galileo Galilei αναγκάζεται από την Αγία Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αποκηρύξει ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης της θεωρία του που έβαζε στο κέντρο του σύμπαντός μας τον ήλιο και όχι την Γη όπως θεωρούνταν μέχρι τότε.

Ads

Σύμφωνα με το θρύλο, ο πρώτος φυσικός επιστήμονας, όπως θεωρείται, προσέθεσε μετά την κατάθεσή του ενώπιον των ιεροεξεταστών την διάσημη φράση «και όμως κινείται», αναφερόμενος στη Γη.

Παρά το ότι ο Γαλιλαίος αποκήρυξε δημόσια τις πεποιθήσεις του, εξακολουθούσε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία του χωρίς ποτέ να αλλάξει γνώμη. Κατά την παράδοση, ο Γαλιλαίος τελειώνοντας την απαγγελία της απαρνήσεως των πεποιθήσεών του, γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση, καθώς εξερχόταν της αίθουσας πρόσθεσε: «Και όμως κινείται», κάτι που όμως μάλλον δεν ειπώθηκε ποτέ αφού μια τέτοια αιρετική δήλωση θα επέφερε τη θανατική του καταδική στην πυρά.

Στη συνέχεια ο Γαλιλαίος καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό άνευ ορίου, λόγω «βαρύτατων εγκλημάτων» και «υποψίας αίρεσης» ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του βιβλίου του «Διάλογος», που περιείχε «κατά λάθος», όπως αναγκάστηκε να δηλώσει, τις αιρετικές αντιλήψεις.

Ads

Η Εκκλησία αναγνώρισε το σφάλμα της σχετικά με τον Γαλιλαίο ούτε λίγο ούτε πολύ τρεισήμισι αιώνες αργότερα, οπότε και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ ζήτησε συγγνώμη για την αδικία που υπέστη ο σπουδαίος επιστήμονας.

Ο Galileo Galilei γεννήθηκε στην Πίζα το 1564 και πέθανε στο Αρκέτρι, κοντά στη Φλωρεντία, το 1642. Με τα πειράματά του για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων και τις ταλαντώσεις του εκκρεμούς θεμελίωσε την αποκαλούμενη σήμερα «Κλασική Μηχανική» και γενικότερα την επιστήμη της Φυσικής.

Οι παρατηρήσεις του με τηλεσκόπιο άνοιξαν το δρόμο για τη σύγχρονη Αστρονομία. Ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τις φάσεις του πλανήτη Αφροδίτη, τους πρώτους 4 δορυφόρους του πλανήτη Δία, τις ηλιακές κηλίδες, καθώς επίσης τους δακτύλιους γύρω από τον πλανήτη Κρόνο.

Ήταν επίσης ο πρώτος που διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο γαλαξίας αποτελείται από ένα πλήθος αστέρων.