«Μετασεισμούς» στον πολιτικό κόσμο εξακολουθούν να προκαλούν οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι είχε αναφέρει σε πρώην Έλληνα πρωθυπουργό πως η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, για να λάβει απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα». Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα καταφθάνουν αύριο οι ελεγκτές της Eurostat για να οριστικοποιήσουν τα μεγέθη για το έλλειμμα του 2009.

Ads

Ο επικεφαλής του Eurogroup, που δεν αποκάλυψε ποιον πρωθυπουργό εννοούσε, είχε παραδεχτεί την Πρασκευή ότι και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν απο το φθινόπωρο του 2008 που κατέρρευσε η Lehman Brothers, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσιγκτον απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».

Άμεση ήταν η αντίδραση συνεργατών του Κώστα Καραμανλή στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός στον οποίο αναφέρεται ο Γιούνκερ ήταν ο Κ. Καραμανλής. «Φυσικά ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: Τον αποπροσανατολισμό», είπαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Ads

Κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο αναφέρουν σχετική δήλωση που είχε κάνει ο Καραμανλής το 2004 ότι «τη χώρα κυβερνούν 5-6 νταβατζήδες». Από την πλευρά τους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απαντούν ότι εκείνος που είχε πει δημόσια ότι στη χώρα κυριαρχεί η διαφθορά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στις δηλώσεις Γιούνκερ αντέδρασε και ο Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζοντάς τις ανόητες. Συγκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη, ή όχι».

Το περιστατικό σχολίασαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κοινοβ. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η κρίση ειλικρίνειας του κ. Γιούνκερ έρχεται να επιβεβαιώσει, τόσο τη βαθιά υποκρισία των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κύκλων της ΕΕ όσο και την άγρια ληστεία στην οποία οι ίδιοι κύκλοι, κυρίως της Γερμανίας, έχουν επιδοθεί σε βάρος της χώρας μας αλλά και σε βάρος των άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Αν ο κ. Γιούνκερ και οι όμοιοί του παραδέχονται ότι ήξεραν τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά δεν μίλαγαν, είναι βέβαιο ότι και τώρα ξέρουν αλλά και πάλι δεν μιλάνε».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως ήταν από την αρχή γνωστό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι επιλογές όπως η διπλωματία των εξοπλισμών και τα φαραωνικά έργα, με πιο προκλητικό παράδειγμα το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρωθυπουργοί είναι μετρημένοι. Ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής γνώριζε τον διάλογο. Όποιος από τους δύο τον γνωρίζει πρέπει να το πει. Εξάλλου θα αναγκασθεί να το πει ο κ. Γιούνκερ όταν θα κληθεί στην Εξεταστική για την οικονομία».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος με το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

Εν τω μεταξύ σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αποτελεί παράδειγμα για όλα τα κράτη που έχουν προβλήματα.

Τη Δευτέρα οι ελεγκτές στην Αθήνα

Η κόντρα για τον πρωθυπουργό που «ήξερε» εκτυλίχτηκε μία μέρα πριν την έλευση των ελεγκτών της Eurostat στην Αθήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή των στελεχών της Eurostat, προκείμενου να συλλέξουν στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009.

Στις 15 Νοεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ελέγξουν την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου, καθώς αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τη δόση των 9 δισ. ευρώ, ενώ στις 22 Νοεμβρίου θα κατατεθεί το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού βάσει των παρατηρήσεων της τρόικας για τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος.