Ads

Ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, απεβίωσε ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ. Ο Πίντερ άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη, σε ηλικία 78 ετών.Δείτε αποσπάσματα από ομιλία του Πίντερ που είχε αποθανατίσει η κάμερα του “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα”.

«’Ηταν προνόμιο να ζήσω μαζί του για πάνω από 33 χρόνια. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ», δήλωσε η Αντόνια Φρέιζερ, σύζυγος του βραβευθέντα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 2005. Ο Χάρολντ Πίντερ θεωρείται εκ των συγγραφέων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία. Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς ανάμεσα στα καλύτερα έργα που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Ο Πίντερ ήταν και ποιητής. Επίσης, είχε γράψει σενάρια για ταινίες. Είχε σκηνοθετήσει, εξάλλου, και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο. Ακολούθησαν το Βουβό Γκαρσόνι και το Πάρτι Γενεθλίων. Ο Επιστάτης, το 1959, σηματοδότησε την επιτυχία για τον Χάρολντ Πίντερ. Έγινε ταινία το 1963.

Ads

Σημαντικός ο ρόλος του και ως πολιτικού ακτιβιστή, παρεμβαίνοντας συστηματικά και με ριζοσπαστισμό στα πολιτικά δρώμενα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του, όπως και η δέσμευση του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και ο πόλεμος στο Ιράκ (2003). Είχε χαρακτηρίσει τον Τόνι Μπλερ «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».