Αυστηρότερες ποινές για την κακοποίηση των ζώων, απαγόρευση των τσίρκο, διαδικτυακή βάση για τα τσιπ και αρμοδιότητες στους δήμους για τα αδέσποτα: Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα. Eπιπλέον, θα επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα ειδικά κλουβιά, και οι πολυκατοικίες δεν θα έχουν το δικαίωμα να απαγορέυουν την παρουσία ζώων στα διαμερίσματα.

Ads

Το διορθωμένο, αν και όχι τελειοποιημένο, νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίησή τους με κερδοσκοπικό σκοπό, οδεύει προς τη Βουλή, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείρισή τους θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο. Ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής του ίδιου κατηγορούμενου, οι ποινές θα γίνονται ακόμα αυστηρότερες.

Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση που απαγορεύει τη συμμετοχή όλων των ζώων σε τσίρκο ή άλλο δημόσιο θέαμα και η απαγόρευση οποιασδήποτε δημόσιας έκθεσης ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.

Ads

Βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της προστασίας τους από την απώλεια και από ενδεχόμενες κακοποιήσεις θα είναι η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Σήμανσης και Καταγραφής των ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατιών) αλλά και των ιδιοκτητών τους, που αναμένεται να δημιουργηθεί

Επιπλέον, οι κανονισμοί των πολυκατοικιών δεν θα νομιμοποιούνται πλέον να απαγορεύουν την παρουσία ζώων στα σπίτια των ιδιοκτητών ζώων. Αυτοί θα μπορούν ξεκάθαρα να διατηρούν μέχρι δύο ζώα στο σπίτι τους, ασχέτως από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Όσοι διαμένουν σε μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες θα μπορούν να διατηρούν όσα ζώα θέλουν, αν τηρούν τις υγειονομικές διατάξεις.

Υποχρεωτικά όλα τα ζώα θα πρέπει να έχουν τσιπ, ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήρια. Τα αδέσποτα σκυλιά θα πρέπει να περισυλλέγονται και να τσιπάρονται πριν δοθούν για υιοθεσία. Το ποσό της σήμανσης αυτή δεν έχει διευκρινιστεί, γιατί μέχρι σήμερα είναι αρκετά ακριβά.

Οι δήμοι της χώρας θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργήσουν σύστημα περισυλλογής των αδέσποτων και καταφύγια μέσα στα επόμενα 2 χρόνια από τη ψήφιση του νόμου. Κάθε δήμος, ακόμη, θα είναι υπεύθυνος για κάθε βλάβη που προκαλείται σε τρίτους από αδέσποτα ζώα. «Ελπίζουμε αυτή η διάταξη να μην ωθήσει τους “φιλόζωους” δήμους της χώρας, σε άμεση εξολόθρευση των αδέσποτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ε».

Τα δημοτικά καταφύγια, εκτός από την ιατρική περίθαλψη που θα παρέχουν στα αδέσποτα ζώα, θα αποτελούν και χώρους προσωρινής παραμονής των αδέσποτων ζώων, τα οποία στη συνέχεια θα επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο όμως θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από σχολεία, υπηρεσίες υγείας κτλ. Οπότε μάλλον είναι αβέβαιο το που ακριβώς θα τοποθετούνται τα αδέσποτα.