Θύματα ηλεκτροπληξίας πέφτουν κάθε χρόνο δεκάδες πελαργοί στην περιοχή Χάρακα Σουνίου. Πέρυσι, συνολικά 80 πελαργοί πέθαναν από ηλεκτροπληξία που προκλήθηκε από τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.

Ads

«Ακόμη περιμένουμε από τη ΔΕΗ να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις στην περιοχή, ώστε να μην έχουμε εφέτος ανάλογο περιστατικό με το περυσινό, μιας και η επιχείρηση είχε δεσμευτεί ότι θα επιληφθεί του θέματος» δηλώνει στην εφημερίδα «Το Βήμα» η Ρούλα Τρίγκου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα πουλιά συνηθίζουν να προσγειώνονται στις κολόνες της ΔΕΗ στο Σούνιο για να ξεκουραστούν στην πορεία τους προς την Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, τους φέρνουν σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια. «Πέρυσι περισυλλέξαμε περί τους 80 νεκρούς πελαργούς σε μια περιοχή ακτίνας δύο χιλιομέτρων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν νεαρά πουλιά» επισημαίνει η κυρία Τρίγκου. Αν λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα μας φωλιάζουν λιγότερα από 2.000 ζευγάρια πελαργών, μόνο στο Σούνιο αφανίστηκε περίπου το 2% του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της ηλεκτροπληξίας αποτελεί μια σημαντική απειλή για τα μεταναστευτικά είδη, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του «Βήματος». «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο» σημειώνει η κυρία Τρίγκου. Στην ευρύτερη περιοχή των Λεγρενών και στη νησίδα του Πατρόκλου παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά σχεδόν κάθε χρόνο.

Ads

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ορνιθολογικής αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα. Τόσο κατά την εαρινή όσο και κατά τη φθινοπωρινή περίοδο παρατηρούνται εκεί πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών. Η λήψη άμεσων μέτρων από τη ΔΕΗ χαρακτηρίζεται επιτακτική. Τα μέτρα αυτά πρέπει να σχετίζονται τόσο με τη χωροθέτηση όσο και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των στύλων και των πυλώνων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μελλοντικών περιστατικών ηλεκτροπληξίας.