«Η καλά σχεδιασμένη περιβαλλοντολογική πολιτική και επένδυση μπορούν να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Οι πράσινες πολιτικές και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να ισχυροποιήσουν η μία την άλλη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα προωθούν και μια καθαρότερη τεχνολογία».

Ads

Η Περιβαλλοντική Έκθεση της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ συνιστά την αύξηση και τη διεύρυνση του φάσματος των πράσινων φόρων. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τα έσοδα και θα βοηθούσε τα δημόσια οικονομικά. Στην Ελλάδα οι πράσινοι φόροι παρουσιάζουν σταθερή μείωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, και πλέον αποτελούν το 2% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Για τη βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η Έκθεση προτείνει οι παραγωγοί ή οι χρήστες προϊόντων που προκαλούν μόλυνση να πληρώνουν για τις διαδικασίες απόρριψης καθώς και άλλα κόστη.

Επιπλέον, η έκθεση αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών οργανισμών και την ανανέωση των περιβαλλοντικών νόμων.

Ads

Την ανάγκη να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις για την άρδευση και τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία ενώ υποστήριξε ότι «το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του Οργανισμού για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας μας, ο Άνχελ Γκουρία ζήτησε βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και την αναθεώρηση των τιμών σε διόδια και φόρων σε καύσιμα. Συγκεκριμένα πρότεινε την αύξηση των φόρων περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη μείωση των φόρων απασχόλησης, ενώ τόνισε την ανάγκη εισαγωγής της προστασίας της βιοποικιλότητας στην γεωργική πρακτική.

Έτοιμος είναι πάντως ο πρώτος δασικός χάρτης για την βορειοανατολικής Αττικής που κάηκε στις πυρκαγιές, σύμφωνα με την υπουργό περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός περιβάλλοντος ανακοίνωσε επιπλέον ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η ολοκλήρωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων αφενός και η θέσπιση της επιτροπής ελέγχου αφετέρου, είναι οι άμεσες κινήσεις στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει, μετά το Πάσχα, πρόταση νομοθετικής πράξης για την αυθαίρετη δόμηση και το νησιωτικό χώρο με στόχο την αποφυγή της διασποράς δόμησης στα νησιά. Ενημέρωσε, επίσης, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του υπουργείου για τη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου στην Αθήνα, καθώς και ότι στον δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθούν, σήμερα ή το αργότερο αύριο, τα πρώτα ευρήματα της τηλεπισκόπησης για αυθαίρετη δόμηση στα καμένα της ανατολικής Αττικής.

Η κ. Μπιρμπίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων περιβάλλοντος και ειδικότερα μιας νέας αύξησης των τιμών των διοδίων, στην οποία επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο ένταξης στα φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα τριών ρυθμίσεων που προτείνει το ΥΠΕΚΑ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, υπερτόνισε την ορθότητα των υποδείξεων του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι «πρέπει να τις κάνουμε πολιτικές» ενώ πρόσθεσε ότι «μια από τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στραφούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε σε μια εξωστρεφή πολιτική, με αιχμή του δόρατος την πράσινη διπλωματία» υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν οι φυσικοί πόροι και η τεχνογνωσία, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας από τους πιο «σημαντικούς παίχτες» στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό εξωτερικών στο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται η συνεργασία με τα νέα μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με αμοιβαίο όφελος στους τομείς της διαχείρισης υδάτινων πόρων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η συνεργασία με χώρες που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για μία συνολική πρόταση διαχείρισης του περιβάλλοντος, με το βλέμμα στον επόμενο σταθμό, το Μεξικό.