Ads

Σε «κλίμα συνεννόησης» ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις. Θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία της οικονομίας και η γενικότερη πορεία της χώρας, ενώ στόχος η πολιτική συναίνεση ώστε να επιτευχθεί και κοινωνική συναίνεση. Ισχυρή ήταν η απουσία της Αριστεράς, καθώς όχι» στην πρόσκληση του πρωθυπουργού είπαν η Αλ. Παπαρήγα και ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν βλέπω καμία απουσία σήμερα μπράβο σας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη του συμβουλίου, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε την αυστηροποίηση της νομοθεσία για άμεση τιμωρία των επίορκων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους, την αλλαγή του “πόθεν έσχες” των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε τυχόν εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Ads

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο σε φυσικό πλούτο, αλλά και πνευματικό πλούτο, και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία. Αλλά χρειάζονται αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες. Να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας. Τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, του πολιτικού συστήματος που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πριν μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, θα πρέπει να τη σώσουμε»

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως ο «αγώνας μας δικαιώθηκε», καθώς «με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και τον αγώνα που κάναμε σε Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης». Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε «δικαιωμένος» και γιατί «είπαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο» και «έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών και σε αυτό το σύστημα».

«Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βεβαίως συζητήσαμε και σήμερα στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Όμως, αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί να είναι παρόντες όλοι. Να είναι παρόντες όλοι οι πολίτες, όλα τα κόμματα, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίμα που, σήμερα, η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν απόντες», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

«Οι έκτακτες καταστάσεις που ζούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, απαιτούν έκτακτη αντιμετώπιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να επιτύχει τη μέγιστη συμφωνία και να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν στην νέα Μεταπολίτευση.

Στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση των βουλευτών στους 200, μέτρα για τη διαφάνεια στη χρήση πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ενώ όπως δήλωσε, στη συνάντηση επισήμανε «την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για την θωράκιση των δημοσίου συμφέροντος».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να κλείσουν κάποια εσωτερικά «ανοιχτά μέτωπα», ζήτησε την άμεση απόσυρση του «Καλλικράτη», το πάγωμα της μεταναστευτικής νομοθεσίας, ωστόσο όπως ενημέρωσε και οι δύο προτάσεις του απορρίφθηκαν από τον Πρωθυπουργό.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μέτρα, όπως, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος.

«Δεν συζητάμε για «συγκυβέρνηση» ή για «οικουμενικά» σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση. Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πέρα από τα οικονομικά, συζητήθηκε και μια άλλη σειρά θεμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αν όλα όσα συζητήθηκαν υλοποιηθούν η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη χώρα», σημείωσε. Σε ερώτηση για το αν πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε πως πρότεινε οικουμενική συνεννόηση.

Απούσα η Αριστερά

Την έντονη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, και ιδιαιτέρως του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε, την Παρασκευή, τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θέτει τον υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ αν και είχε αρχικά δεχτεί την πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την γνωστοποίηση της προαναφερθείσας τροπολογίας ανακοίνωσε πως «η συμμετοχή του ΚΚΕ στη σύσκεψη, θα σήμαινε στην ουσία αποδοχή των προσβλητικών ενεργειών και των μεθοδεύσεων που στρέφονται κατά του λαού».

Tο ΚΚΕ με ανακοίνωση χαρακτηρίζει «πανηγύρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ» τη σημερινή συνάντηση, την οποία ακολούθησε η κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού, και καλεί τον λαό στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Μαϊου στο Πεδίο του Άρεως, όπου και θα αναπτύξει την πρότασή του για μία άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας.

«Υπάρχει διέξοδος, εφόσον η εργατική τάξη και η νεολαία οργανώσει το δικό της μέτωπο, γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και διεκδικήσει την εξουσία», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Στους βασικούς άξονες της πρότασής του, το ΚΚΕ περιλαμβάνει την υπαγωγή της οικονομίας σε πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό – λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των τομέων στρατηγικής σημασίας με δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επισημαίνει ότι προϋπόθεση είναι να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

«Επιβεβαιώνεται ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, ότι δεν την προκάλεσαν τα σκάνδαλα, η κρατική κακοδιαχείριση και οι σπατάλες, αλλά τα ελλείμματα και το χρέος προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και την εξαγωγή κεφαλαίων, από την προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, γνωστοποίησε ότι δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες».

«Ήταν μια σύσκεψη παρωδία. Μια συνάντηση της εγχώριας τρόϊκα, που είναι έτοιμη να θυσιάσει και την κοινωνική συνοχή, αλλά και κατακτήσεις δεκαετιών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, όπου επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση.

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε στο ρ/σ «Θέμα» πως «έχουμε την άποψη ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πάρει μέρος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η παρουσία του εκεί θα μπορούσε να αναδείξει όλα τα ζητήματα τα οποία προκαλούν συζητήσεις και αντιδράσεις, χωρίς αυτό να σήμαινε συμμετοχή στο όποιο τόξο μιας συναίνεσης χωρίς περιεχόμενο και αναγνώριση».

Όπως είπε, «η μη παρουσία της Αριστεράς την οδηγεί σε μια αυτοεκτόπιση στο περιθώριο της πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε ότι: «Έχουμε παρούσα τη βία που προσβάλλει το δημοκρατικό κίνημα των πολιτών και το μειώνει. Η απερίφραστη καταδίκη της βίας σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκδηλωθεί και μέσα και έξω από τη σύσκεψη. Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά. Υπάρχουν συνιστώσες που ακολουθούν άλλους δρόμους και υπάρχουν και προβλήματα στο ΣΥΝ».