Εν μέσω έντονων ανησυχιών για πιθανή προσφυγή της Ιταλίας και της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και σενάρια περί χρεοκοπίας της πρώτης που έρχονται από τη Βρετανία, πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη η μηνιαία συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επενδυτές ελπίζουν σε αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές, όπως η επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Σήμερα πάντως παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των spread και των πιέσεων σε Ιταλία και Ισπανία.
Ads
Πολλά στελέχη της ΕΚΤ αντιδρούν στο σχέδιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι έτσι χάνεται η βασική αποστολή της Τράπεζας που είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οδήγησε την ΕΚΤ στην αναστολή του προγράμματος τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα πάντως με το Reuters, σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ενδεχομένως να διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή εάν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη χειροτερέψει.
Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίασή της, προ μηνός, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 1,50%, στο πλαίσιο προσπάθειας αναχαίτισης των πληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουλίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο επίπεδο του 2,50%, έναντι 2,70% το προηγούμενο διάστημα, αλλά υψηλότερα από το καταστατικό όριο της ΕΚΤ που είναι στο 2%.
Αποκλιμάκωση των spreads
Μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί σταθερότητας της κυβέρνησης και των τραπεζών, η πίεση των αγορών στην Ιταλία δείχνει να αποκλιμακώνεται. Τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων κινούνται κάτω του 6%, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 1,2%. Μικρότερη είναι και η πίεση που δέχεται η Ισπανία. Τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,16% και βρίσκονται στο 6,06%, ενώ το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης κινείται ανοδικά, παρουσιάζοντας οριακά κέρδη 0,7%.
Πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας «βλέπει» βρετανικό think tank
Πιθανή είναι σύμφωνα με βρετανικό think tank, η χρεοκοπία της Ιταλίας ενώ η Ισπανία δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Σύμφωνα με έκθεση του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, υπάρχουν αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια και για τις δυο χώρες.
Σύμφωνα με το βρετανικό think tank, η Ιταλία δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, εκτός αν κάνει μεγάλα άλματα στον τομέα της ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει καταφέρει να συντάξει σφιχτούς προϋπολογισμούς και έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το έλλειμμά της μέχρι το 2014, η οικονομία της χρειάζεται σημαντική αναπτυξιακή ώθηση.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη της οικονομίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% ενώ το μέλλον της κρίνεται υποτονικό. Η έκθεση προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί από 128% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα άνω του 6% και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.
«Ακόμα και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί και φτάσει στο 4%, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο υποτονικός που βλέπουμε το χρέος να παραμένει στο 123% του ΑΕΠ το 2018» δήλωσε στο BBC ο Νταγκ ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου.
Όσο για την Ισπανία, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αποφύγει τη χρεοκοπία» και αυτό γιατί το χρέος της είναι πολύ χαμηλότερο. Ακόμη και το «κακό» σενάριο προβλέπει πως το χρέος της Μαδρίτης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ.
Στις αγορές με τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη η Ισπανία
Ποσό ύψους 3,3 δισ. ευρώ άντλησε το ισπανικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία ομολόγων τριετούς και τετραετούς διάρκειας, με το κόστος του δανεισμού όμως να σημειώνει άνοδο ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αναταραχών στις αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,2 δισ. ευρώ από τα τριετή ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων ανήλθε σε 4,9% από 4,05% τον Ιούνιο. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,14 φορές από 2,29 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. Επίσης, άντλησε 1,1 δισ. ευρώ από τα τετραετή ομόλογα, με το επιτόκιο να αυξάνεται σημαντικά σε 5,05% από 2,87% στην αντίστοιχη πώληση τον Οκτώβριο του 2009. Το ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,4 φορές από 2,08 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο είχε ξεκαθαρίσει χθες ότι η δημοπρασία ομολόγων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, προειδοποιώντας επίσης ότι η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε «να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες» λόγω της αστάθειας που παρατηρήθηκε γενικώς τον Αύγουστο.
«Ο πρωταρχικός λόγος για αυτές τις εντάσεις στις αγορές είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ» όπου δύσκολα επετεύχθη η συμφωνία για το χρέος, «αλλά αυτές οι συνθήκες έχουν οξύνει την ένταση που υπήρχε ήδη στην αγορά» από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εκτίμησε η Σαλγάδο, τονίζοντας «την ανάγκη να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >