Η περίοδος είναι πολύ σοβαρή για να χάνουμε χρόνο με «χαμηλού επιπέδου πολεμικές που δεν έχουν καμία βάση» ήταν η απάντηση του περιβάλλοντος του Γάλλου πρωθυπουργού, σύμφωνα με γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων, στις κατηγορίες του συμπροέδρου του Κόμματος των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ότι ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Φιγιόν έχουν θέσει ως όρο για την παροχή της γαλλικής βοήθειας προς την Ελλάδα, να σεβαστεί τις συμβάσεις παροχής αμυντικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει με το Παρίσι.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, Παρασκευή για το μέλλον του οικολογικού κινήματος Οικολογία – Ευρώπη, του οποίου ηγείται, ο Κον Μπεντίτ διηγήθηκε μια «συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα».

«Πρόσφατα, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρασε από το Παρίσι. Εκεί, υπάρχει ένας κ. Φιγιόν και ένας κ. Σαρκοζί. Συναντήθηκαν. Οι Φιγιόν και Σαρκοζί είπαν στον Παπανδρέου: Εμείς θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να σας βοηθήσουμε, αλλά εσείς πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνονται όσα προβλέπονται από τις συμβάσεις αγοράς όπλων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή» σημείωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής.

«Τους τελευταίους αυτούς 3 μήνες, υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια σε συμβάσεις όπλων που αναγκάζουν την Ελλάδα να επιβεβαιώσει ότι θα τις σεβαστεί» είπε. «Γαλλικές φρεγάτες, 2,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να αγοράσουν οι Έλληνες, υπάρχουν ελικόπτερα, υπάρχουν αεροπλάνα, υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια».

Ads

Η Γαλλία ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο ενίσχυσής της προς την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ένα πρόγραμμα διμερών δανείων ύψους 16,8 δισ. ευρώ διάρκειας 3 ετών, εκ των οποίων τα 3,9 δισεκατομμύρια έχουν έως το 2010 επιτόκιο 5%.

Αλλά και κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, ο Κον Μπεντίτ είχε εξαπολύσει παρόμοιες κατηγορίες. «Τους δίνουμε χρήματα για να αγοράσουν τα όπλα μας. Είμαστε εντελώς υποκριτές» τόνισε, επικαλούμενος τις συμβάσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μια έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρχει διαφάνεια».

Πηγή: Liberation