Επιθετικότερη στάση έναντι του Ιράν και δέσμευση για πιθανή αεροπορική επίθεση κατά του πυρηνικού του προγράμματος ζητά από τις ΗΠΑ το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα διαπιστώνει αποφασιστικότητα του Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή ατομικής βόμβας από το Ιράν, αν χρειαστεί και δια της βίας.

Ads

«Το να αναφέρει κανείς απλώς ότι υπάρχει η στρατιωτική προοπτική δεν προκαλεί καμιά εντύπωση», δηλώνει ανώτερος στρατιωτικός παράγοντας του Ισραήλ στους FTD, ο οποίος προσθέτει: «Όταν αποσύρεται κανείς από ένα μέτωπο (Ιράκ), μπορεί να επικεντρωθεί σε μια άλλη εστία επικίνδυνη για την ασφάλεια στην περιοχή, κι αυτή είναι για μας το Ιράν». Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιδείξει στο Ιράν τη στρατιωτική της δύναμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πλέον γίνεται ολοένα και πιο ανοιχτά λόγος για αεροπορική επίθεση και, ζητώντας την αμερικανική στήριξη, το Ισραήλ δείχνει ότι διστάζει να πραγματοποιήσει μόνο του μια στρατιωτική επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του για χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου με στόχο την εκτέλεση αεροπορικών στρατιωτικών ασκήσεων, δεδομένης και της κρίσης στις σχέσεις του με την -άλλοτε στρατιωτική σύμμαχο- Τουρκία.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, εξέφρασε την εκτίμηση -στο Fox Business Network- ότι δεν είναι πιθανή μια επίθεση από το Ισραήλ εναντίον του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ (νότιο Ιράν), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαθέτει μόλις «8 μέρες». Όπως ανέφερε, η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού, ο οποίος κατασκευαζόταν εδώ και 15 χρόνια με τη βοήθεια της Ρωσίας, προγραμματίζεται για τις 21 Αυγούστου και μία επίθεση πέρα από αυτό το χρονικό όριο θα προκαλούσε έκλυση ακτινοβολίας η οποία θα έπληττε τον άμαχο πληθυσμό.