Ξεκίνησε σήμερα στο Όσλο της Νορβηγίας η 13η διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ ή ILO) με θέμα: «Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή». Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας έκανε -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ- ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιάνς Στόλτεμπεργκ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομάβια και η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σιρλιφ είναι μερικοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της διάσκεψης για την απασχόληση στο Όσλο.

Η απότομη αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως και η οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας είναι τα καίρια θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εξετασθούν κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης «στρογγυλής τραπέζης», επικεντρώνουν στο ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης και πώς να αντιμετωπιστεί η ανεργίας. Η δεύτερη «στρογγυλή τράπεζα», το απόγευμα, θα επικεντρωθεί σε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής και σε νέες στρατηγικές αύξησης της απασχόλησης.

Ads

Η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η, δε, Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στις υπό ανάπτυξη χώρες έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να περιέλθουν σε μεγαλύτερη φτώχεια.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ, η υψηλή ανεργία και την υποαπασχόληση έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θέσεων εργασίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε μακροχρόνια ανεργία, και επιφέρουν την σταδιακή απώλεια των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τον αποκλεισμό τους από την παραγωγική διαδικασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οικονομίες διεθνώς μπορεί να παγιδευτούν σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής στασιμότητας και υψηλής ανεργίας. Η αύξηση της οικονομικής αποδιάρθρωσης και η περιθωριοποίηση, τονίζει η ΔΟΕ, μπορεί να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν επέρχεται όσο γρήγορα υπολόγιζαν οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις εξέφρασε χθες από το Όσλο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Κάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι μια ανάκαμψη με αβεβαιότητες. Το ερώτημα τώρα είναι όχι μόνο πως θα δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά να δώσουμε ώθηση με ένα τρόπο που θα δημιουργεί τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Στρος Κάν.

«Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες πολιτικές»

«Ιστορική» χαρακτήρισε την 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Κάν καθώς «για πρώτη φορά συνεργάζονται το ΔΝΤ και η ILO που ενίοτε έχουν διαφορετική οπτική αλλά τον ίδιο σκοπό: την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλου». Ο κ. Στρος Καν περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την άνοδο της ανεργίας παγκοσμίως και έκανε λόγο για «αληθινή τραγωδία» σε ότι αφορά το ανθρώπινο κόστος, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι (θα υπάρξει) μια γενιά αποκομμένη από την αγορά εργασίας με βαθμιαία απώλεια δεξιοτήτων και κινήτρων» είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Στρος Κάν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ανεργία χειροτερεύει και την κοινωνική θέση των ανέργων, ενώ μειώνει και την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και την δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «όσο λιγοστεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε μη-παραγωγικές ή και βίαιες δραστηριότητες, που πιθανόν να οδηγήσουν στην αστάθεια, την κατάρρευση της δημοκρατίας, ακόμα και στον πόλεμο». «Είναι κάτι περισσότερο από τον κίνδυνο της μακροοικονομικής σταθερότητας, η σταθερότητα του κόσμου μας είναι σε κίνδυνο» είπε ο κ. Στρος Κάν, προσθέτοντας ότι «η κρίση δεν θα έχει ξεπεραστεί έως ότου μειωθεί η ανεργία» και ότι «πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικά, καθώς ο κόσμος κινδυνεύει και τα προβλήματα ζητούν επείγουσες απαντήσεις». Ο κ. Στρος-Καν εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα του ότι η 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο θα καταλήξει «σε ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο».

«Απαιτείται παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» τόνισε από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αντιμετώπιση της παραγωγικότητας και της κοινωνικής προστασίας. Ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι η εκπαίδευση (των ανέργων) είναι «πάνω απ’ όλα», λέγοντας χαρακτηριστικά «αν (ο άνεργος) εκπαιδεύεται, δουλεύει για τη χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατ’ ευθείαν παροχή κοινωνικής προστασίας στον ίδιο τον εργάτη, παρά στην εργασία.

Στην αναγκαιότητα θέσπισης σταθερών κανόνων πολιτικής ανεξαρτήτως του αν μια οικονομία είναι σε κρίση ή όχι, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, θεωρώντας εξίσου σημαντικά την συνεχή μετεκπαίδευση των ανέργων και τις πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση των κρατών.

«Η κρίση, η οποία προκάλεσε την οργή των πολιτών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες πολιτικές και σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορά το κόστος εργασίας» τόνισε στη διάρκεια της πρωϊνής συζήτησης στην 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο, ο επικεφαλής της ILO Χουάν Σομαβία.

Ο κ. Σομαβία πρόσθεσε ότι η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα πάνε μαζί, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι «οι εργάτες δεν είναι απλώς καταναλωτές» καθώς και ότι πρέπει να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή με την θετική ανταπόκριση «εκείνων που έχουν την εξουσία και την δύναμη» στο «απλό» αίτημα των ανθρώπων που συνοψίζεται στη φράση «δώσε μου μια δουλειά και θα κάνω τα υπόλοιπα».

Ως «κλασική περίπτωση» για ταυτόχρονη αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης χαρακτήρισε την χώρα της η πρωθυπουργός της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησής της επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων.

image

Παπανδρέου:«Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος»

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην Διάσκεψη του Όσλο με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ότι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτά έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μείωση των ελλειμμάτων. «Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινωνική συμφωνία που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών και πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην «απόλυτη διαφάνεια» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον «Καλλικράτη», ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός της χορήγησης διαβατηρίου εκ μέρους της Νορβηγίας, στον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, στην διάρκεια της δικτατορίας, ευχαριστώντας τον νορβηγικό λαό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Στη συνομιλία που είχαν ο κ. Στρος-Καν και ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ, εκτιμήθηκε ότι η εκτέλεση του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης προχωρά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ εθίγη και το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ταυτόχρονης δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.