Απίστευτα στοιχεία για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και βιασμούς παιδιών από καθολικές καλόγριες είδαν το φώς της δημοσιότητας ύστερα από σοκαριστικές αποκαλύψεις ανθρώπων που υπήρξαν θύματα στην παιδική τους ηλικία κατά τη δεκαετία του 50 και του 60. Οι περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις κακοποίησης ήταν ομοφυλοφιλικές.

Ads

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες εκθέσεις και η μεγαλύτερη προσοχή των ΜΜΕ για τις κακοποιήσεις των παιδιών μέσα στην καθολική εκκλησία είχαν εστιάσει αποκλειστικά στους άντρες κληρικούς. Οι νέες εξομολογήσεις όμως έδειξαν πως και οι καθολικές καλόγριες κακοποιούσαν τα παιδιά κυρίως στα σπίτια τους.

«Όταν άκουγα το τσίριγμα των λουστραρισμένων με λάκκα παπουτσιών ήξερα αμέσως ότι ήταν αυτή. Έκλεινε πάντα προσεκτικά τις κουρτίνες, ξάπλωνε δίπλα μου και χάιδευε τα γεννητικά μου όργανα», δήλωσε η 59χρονη πλέον δημοσιογράφος Petra Jorissen για τον καθημερινό εφιάλτη που ζούσε στο ρωμαιοκαθολικό νοσοκομείο «Our Dear Lady Mother» στο Αϊνχόβεν της Ολλανδίας.

Η καλόγρια δεν κατέστρεψε τη ζωή της Jorissen αν και βλέπει ακόμα τη λάμψη του «διαβολικού προσώπου της» μπροστά στα μάτια της τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Δεν ψάχνει για οικονομική αποζημίωση, «αλλά ελπίζω ότι θα υπάρξει μια έρευνα για τις παιδαγωγικές πρακτικές των θηλυκών κληρικών στη δεκαετία του 50 και τη δεκαετία του 60».

Ads

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι καλόγριες φώναζαν , χτύπαγαν, βασάνιζαν και βίαζαν τα παιδιά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο ενώ τα παραπάνω αποτελούσαν κοινή πρακτική στη δεκαετία του ’50 και τη δεκαετία του ’60. Οι παιδαγωγικές αρχές της εποχής επέτρεπαν τη φυσική τιμωρία, στο σχολείο καθώς επίσης και στο σπίτι.

Η πλειοψηφία των εκθέσεων της κακοποίησης από τις καλόγριες, εντούτοις, αφορά σεξουαλική κακοποίηση και βία που υπερβαίνουν ακόμη και τους πιο επιεικείς κανόνες του σχολείου. Μια 16χρονη νοσοκόμα στο σχολείο των μαιών του Χήρλην, αναγκάστηκε να έρθει σε σεξουαλική επαφή με μια καλόγρια επανειλημμένα για μία περίοδο οκτώ μηνών.

Όταν οι αρχές του σχολείου διαπίστωσαν πως αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν, το κορίτσι αποβλήθηκε και η καλόγρια παρέμεινε στη θέση της. Σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες για τις αποκαλούμενες «καλόγριες της Γκεστάπο», που έκαναν τη ζωή μαρτύριο στα παιδιά των ρωμαιοκαθολικών σχολείων και νοσοκομείων σε περιοχές που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί.

Σε ένα σανατόριο από αυτά, οι «καλόγριες της Γκεστάπο», έβαζαν τα άτακτα παιδιά σε μια σκάφη γεμάτη με πάγο και κρύο νερό, μια τιμωρία που εφαρμόστηκε κατά κόρον και σε άλλα μέρη. Η Josefine Klaassen που επέστρεψε πρόσφατα στο σανατόριο θυμήθηκε τον τρόμο που έζησε σαν παιδί εκεί: «Κοιτάζοντας το μέρος αισθάνθηκα φόβο και θλίψη. Λες και δεν είχαν περάσει 50 χρόνια, αλλά μόνο 50 ημέρες».

Οι αποκαλύψεις για κακοποίηση χιλιάδων κοριτσιών και αγοριών από ιερείς και καλόγριες, έχουν π-άρει τη μορφή χιονοστιβάδας και έχει επιφέρει ισχυρούς τριγμούς στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία πλέον δε μπορεί να αποποιηθεί τους ισχυρισμούς πως εκτός των κακοποιήσεων, με σκληρό και σχεδόν απάνθρωπο τρόπο επέβαλε(και επιβάλει;) παράλογους κανόνες πειθαρχίας στα παιδιά.

Πηγή: nrc.nl