Ο ιδιωτικός οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε πριν από λίγο την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, με το σκεπτικό πως το μεγάλο τραπεζικό σύστημα της της χώρας είναι ευάλωτο στην ελληνική κρίση χρέους. Παράλληλα, με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ιδιωτικός οίκος εξηγεί τους λόγους της ελληνικής υποβάθμισης και προειδοποιεί…

Ads

Ο ιδιωτικός οίκος υποβίβασε την Κύπρο από την κατηγορία ΑΑ- στην κατηγορία Α-, κάτι που, σύμφωνα με τον Fitch, αντικατοπτρίζει “τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αποτελεί για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και συνεπώς τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου”.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Fitch, τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα της Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Hellenic Bank.

Ads

Όμως, για τον οίκο αξιολόγησης, ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η Fitch εξηγεί την ελληνική υποβάθμιση και προειδοποιεί

Τους λόγους της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «B+» από «BB+» και της προειδοποίησης για πιθανή νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον εξηγεί στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χρηματοδοτικούς πόρους που θα εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση για το διάστημα μετά το 2012, καθώς και η δυνατότητα αποτροπής μιας πιθανής χρεοκοπίας, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Fitch.

Μεταξύ των παραγόντων που εμπνέουν ανησυχία είναι η τεράστια πρόκληση της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, καθώς ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες σχετικά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στους στόχους της λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους.

Κατά τη γνώμη της Fitch, η έκβαση της συνόδου της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου έχει ενισχύσει τις προσδοκίες στην αγορά για την αναγκαιότητα κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα στην αγορά σχετικά με τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που η Fitch θεωρεί πλέον απίθανο να καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές έως τον Μάιο του 2013.

Μόνο με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κατορθώσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, υποστηρίζει η Fitch στην έκθεσή της.