Στο πλευρό των διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση αποχώρηση του επί 32 έτη προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ τάχθηκαν χθες δεκάδες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, πρεσβευτές και αρχηγοί φυλών, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς τον Αλί Σαλέχ. Η Γαλλία ανακοίνωνε λίγο αργότερα η αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ είναι πλέον «αναπόφευκτη».

Ads

Ο ισχυρότερος αρχηγός φυλής στη χώρα, ο σεΐχ Σαντέκ αλ-Αχμάρ, ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Υεμένης να πραγματοποιήσει μία «αξιοπρεπή έξοδο», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι προσχωρεί στην επανάσταση. Η τοποθέτησή του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ηγέτης της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος της χώρας.

Στο κίνημα κατά του Σαλέχ ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν εξήντα αξιωματικοί του στρατού από την επαρχία Χαντραμούτ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και πενήντα αξιωματικοί του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ των υψηλόβαθμων στρατιωτικών που παραιτήθηκαν περιλαμβάνονται ο διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων, στρατηγός Αλι Μόχσεν, καθώς και δύο ακόμη στρατηγοί. Πληροφορίες από τη Σαναά αναφέρουν ότι στο κίνημα των νέων προσχώρησαν χθες δεκάδες αξιωματικοί όλων των βαθμίδων αλλά και απλοί οπλίτες.

Ο ίδιος ο Σαλέχ πάντως, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία του λαού του συνεχίζει να τον στηρίζει. Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο El Arabiya, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σαλέχ, φέρεται να δήλωσε ότι «αντέχει ακόμα». Υπό το βάρος των εξελίξεων στο στρατό της χώρας, το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «πραξικόπημα». Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζονται, ενώ μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα.

Ads

Ο Σάλεχ δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ότι διατίθεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο μιας “συνταγματικής” μετάβασης της εξουσίας αλλά ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό.Ο Αχμέντ Αλ Σουφί δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press την Τρίτη ότι ο Σάλεχ πληροφόρησε τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, τους στρατιωτικούς διοικητές και τους αρχηγούς των φυλών για τις προθέσεις του, κατά τις οποίες ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό.

Τα σχόλια του Σάλεχ έρχονται ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτησή του. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η αντιπολίτευση θα δεχθεί την προσφορά του, ειδικά αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας του πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 40 διαδηλωτές την Παρασκευή.

Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι συντάσσονται με τους εξεγερμένους.
Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο πρέσβης της Υεμένης στη Συρία, ενώ «αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την παραίτηση του Σαλέχ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. «Πρέπει η κυβέρνηση να το λάβει αυτό υπόψη της. Και όπως όλα δείχνουν σήμερα η αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη», επισήμανε ο ίδιος. Οι δηλώσεις του Ζιπέ έγιναν τη στιγμή που οι πολίτες της χώρας έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του επί 32 προέδρου Σάλεχ και ζητούν την αποχώρησή του. Στις γραμμές τους προσχώρησαν και δεκάδες αξιωματικοί του στρατού ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας Σαναά.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Σαναά κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Υεμένη να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία αναφέρεται ότι «λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Σαναά και την υπόλοιπη Υεμένη (…) καλούνται όλοι οι Αμερικανοί πολίτες στην Υεμένη να παραμείνουν μέσα απόψε».