Η ιστοσελίδα Wikileaks η οποία ειδικεύεται στην αποκάλυψη σκανδαλωδών υποθέσεων μέσω ανώνυμων πληροφοριοδοτών ανακοίνωσε ότι ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξαιτίας της επί τριών εβδομάδων κράτηση του στρατιώτη Bradley Manning, για τον οποίο υπάρχει η υποψία ότι διέρρευσε απόρρητα στοιχεία στο Wikileaks.

Ads

O Bradley Manning, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών, τελεί υπό κράτηση χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εδώ και τρεις εβδομάδες. Το Wikileaks από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν είναι πράγματι ο κ. Manning, αυτός που έδωσε τα ντοκουμέντα στην ιστοσελίδα αφού το Wikileaks δεν τηρεί αρχείο των προσώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Μετά την αποκάλυψη ότι υπήρχαν υποψίες εις βάρος του Manning για τη διαρροή δύο βίντεο και στρατιωτικά τηλεγραφήματα στην ιστοσελίδα, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν το Πεντάγωνο να επιχειρεί να έρθει σε επαφή με τον αρχισυντάκτη του Wikileaks Julian Assange. Ο τελευταίος όμως δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι ναι μεν η ιστοσελίδα ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά ούτε το υπουργείο Εσωτερικών ούτε το υπουργείο Άμυνας έκαναν καμία απόπειρα να έρθουν σε επαφή με το Wikileaks.

Μεταξύ των στοιχείων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα, περιλαμβάνεται και ένα βίντεο από επίθεση αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχή της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου Reuters.

Ads

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας διευκρίνισε ότι η ιστοσελίδα του επικοινώνησε με τρεις δικηγόρους προκειμένου να βοηθήσει την υπεράσπιση του Manning, στον οποίο δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες. Ο κ. Assange επισήμανε επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ιστοσελίδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο στόχαστρο της οποίας έχει βρεθεί επανειλημμένα λόγω των αποκαλύψεων της. Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ιστοσελίδα θα καταφέρει να αντικρούσει όλες τις επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τη στήριξή τους στην ιστοσελίδα έχουν εκφράσει τόσο η διαδικτυακή κοινότητα όσο και επιφανείς δημοσιογράφοι και πολιτικοί, είπε ο κ. Assange.

Την περασμένη εβδομάδα, το Wikileaks ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα και άλλο βίντεο από στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, όπου έχασαν τη ζωή τους πλήθος αμάχων.

Το όνομα του Bradley Manning φέρεται να διέρρευσε στις αμερικανικές αρχές ο χάκερ Adrian Lamo, υποστηρίζοντας ότι ο στρατιωτικός παραδέχτηκε σε συζήτησή τους ότι ήταν εκείνος που έδωσε τα στοιχεία στο Wikileaks. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, PJ Crowley, δήλωσε ότι το Γραφείο Διπλωματικής Ασφάλειας εξετάζει τους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποίησε ο κ. Manning κατά τη θητεία του στο Ιράκ, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Πηγή: BBC