Το νέο πυρηνικό δόγμα αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, όπως αυτή αναφέρεται στην έκθεση της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν στα πυρηνικά όπλα παρά μόνο «υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες» και μόνον για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους.

Ads

«Tο αμερικανικό νέο δόγμα για τα πυρηνικά ενισχύει ασφαλώς την αμερικανική κρατική ασφάλεια, καθώς, αν και μειώνει τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, διατηρεί αμείωτη την πίεση απέναντι σε κράτη, που θέλουν να αποκτήσουν τέτοια όπλα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα «η πυρηνική τρομοκρατία» και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο», ενώ σημειώνεται ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί τις επιχειρούν να εφοδιαστούν πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δεν διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των πυρηνικών (TNP).

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμβατικές αμυντικές της ικανότητες ώστε να μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα».

Ads

Σε συνέντευξή του στους «New York Times» ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.

«Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα υποχρεωθούμε να απαντήσουμε εάν τα κράτη αυτά (που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα) δεν δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε πράξεις εξαιρετικά βλαβερές για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Θα αγωνιστούμε τότε με όλα τα αναγκαία μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αμερικανικού λαού», επισήμανε ο κ. Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά και για το πυρηνικό πρόγραμμα τις Κίνας, το οποίο χαρακτηρίζεται από «έλλειψη διαφάνειας και εγείρει ερωτηματικά για τις μελλοντικές στρατηγικές προθέσεις της ασιατικής χώρας».

«Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας παραμένει σημαντικά μικρότερο από αυτά της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τα πυρηνικά της προγράμματα-την πορεία τους και τον σκοπό τους, καθώς και τη στρατηγική και το δόγμα που τα διατρέχουν-εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές προβλέψεις της Κίνας», τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο.