Στους δρόμους θα βρεθούν οι Βρετανοί φοιτητές μετά την έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, έκθεσης η οποία προτείνει την κατάργηση του πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Οι φοιτητές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που το μέτρο περάσει οι πιο φτωχοί θα μείνουν εκτός των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ads

Η έκθεση προτείνει την άρση του πλαφόν στα τέλη εγγραφής των βρετανικών πανεπιστημίων, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει το ίδιο το ύψος των τελών του. Στόχος είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν μόνο στους Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές, τα τέλη των οποίων, έως τώρα, δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τα 3.800 ευρώ.

Την έκθεση είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών από μια ομάδα ειδικών της οποίας προΐσταται ο πρώην γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας BP, Τζον Μπράουν. Σύμφωνα με την ίδια την έκθεση οι εν λόγο προτάσεις δίνουν «τη δυνατότητα για εκπαίδευση καλύτερης ποιότητας». Ωστόσο, η απελευθέρωση των διδάκτρων προτείνεται στο πλαίσιο της μείωσης των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών που επιτάσσει το έλλειμμα της χώρας.

Ο υπουργός ανάπτυξης της Βρετανίας πάντως, επιδοκίμασε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις προτάσεις της επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τις «δίκαιες και οικονομικά προσιτές». Δήλωσε δε, ότι η έκθεση θα εξεταστεί περαιτέρω με στόχο να ισχύσει από το 2012.

Ads

Αν η πρόταση υιοθετηθεί και καταργηθεί το ανώτατο όριο στα δίδακτρα, αυτά αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστούν. Την ίδια ώρα τα ιδρύματα θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν φόρους στο κράτος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη χρηματοδότηση των φοιτητικών δανείων.

Σύμφωνα πάντως με τα αγγλικά ΜΜΕ η υιοθέτηση του μέτρου δεν θα είναι εύκολη επιλογή για τη κυβέρνηση καθώς προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων. Ήδη στους κόλπους του κόμματος υπάρχουν βουλευτές που δηλώνουν κάθετα αντίθετοι και τονίζουν ότι η αύξηση των διδάκτρων αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Ο Νικ Κλεγκ δήλωσε απλά ότι πρόκειται για «περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα» χωρίς ωστόσο να το «ξεκόψει».

Η πρόταση για την κατάργηση του πλαφόν στα δίδακτρα βρίσκει σύμφωνα την πανεπιστημιακή κοινότητα της Βρετανίας που ζητά την απελευθέρωση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα κάνει τα βρετανικά ιδρύματα πιο ανταγωνιστικά αλλά ριζικά αντίθετες τις οργανώσεις των φοιτητών που δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση που θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα των φοιτητών από τα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες κινητοποιήσεις. Σήμερα οι φοιτητές του Sheffield πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το τοπικό πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, ζητώντας να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση.
, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών, δήλωσε: “Καθώς οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατέδειξε είναι φοιτητές χθες τον αποτροπιασμό του για τις προτάσεις κατά την αναθεώρηση Browne και τη βαθιά του ανησυχία από την αντίδραση Vince Cable σε αυτό.

«Ο περιορισμός της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και η μετακύλιση του κόστους στους φοιτητές είναι απαράδεκτη και ατελέσφορη για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όλοι μαζί θα βρεθούμε στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούμε» τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Σωματείου Φοιτητών, Aaron Porter.