Οι νομισματικές υποτιμήσεις θα τεθούν σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της συνοδού των υπουργών Οικονομικών της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των και του Καναδά – η αλλιώς G7 – στην Ουάσιγκτον.

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών 7 ισχυρότερων χωρών θα εξετάσουν την κρίση που σοβεί του τελευταίους μήνες, λόγω των παρεμβάσεων στην νομισματική πολιτική και τις τεχνητές υποτιμήσεις. Σφοδρή κρατική αναμένεται να ασκηθεί στις ΗΠΑ, καθώς το υποτιμημένο δολάριο θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χώρων και πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Προς συζήτηση αναμένεται να τεθεί και η άρνηση της Κίνας να αποδεχθεί το αίτημα για ταχύτερη ανατίμηση του γουάν. Η Κίνα διαθέτει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, ωστόσο εμμένει σε χαλαρή νομισματική πολιτική τροφοδοτώντας τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές μιλούν για αδιέξοδο και δεν αναμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα επί του νομισματικού ζητήματος κατά τη σύνοδο της G7. Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποίησε ότι οι χώρες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις συναλλαγματικές του ισοτιμίες δημιουργούν κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ads

Η συνοδός των υπουργών Οικονομικών της G7 αναμένεται να ασχοληθεί και με την τακτική εξέταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το πρωί της Παρασκευής το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995 έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα υποτιμήσει το δολάριο για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Το δολάριο διατηρήθηκε στα 82,36 γιέν, ενώ σε σχέση με το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3917 ευρώ. Το ισχυρό γεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές, αφού τα ιαπωνικά προϊόντα γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά, ενώ μειώνεται και η κερδοφορία των εξαγωγικών εταιριών όταν επαναπατρίζονται τα έσοδά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 5,05 τρισεκατομμύρια γεν σε ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, για να αντιμετωπίσει την άνοδο της ισοτιμίας του γεν και την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΝΤ: «Οι λαοί πληρώνουν τα λάθη των κυβερνήσεων»

Στις χώρες που περνούν βαθιά οικονομική κρίση ο «απλός άνθρωπος» είναι αυτός που πληρώνει «τα λάθη που διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες» σημείωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Για τις χώρες αυτές δεν υπάρχει επιλογή. Βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουν παρά να ανατρέξουν σε κάτι που θα είναι βιώσιμο», είπε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

«Είναι πολύ σκληρό για τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ιδιαίτερα επίπονα μέτρα. Πρόκειται για τη συσσώρευση λαθών τα οποία διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες και τα οποία σήμερα πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι», τόνισε.

Ο Στρος-Καν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι βρισκόταν «λίγες ημέρες πριν από την πλήρη κατάρρευση» όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

H E.E δεν συμμετέχει στον πόλεμο των υποτιμήσεων

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως υποστηρίζει την παγκόσμια στροφή προς μία χαλαρότερη νομισματική πολιτική, τροφοδοτώντας έτσι την άνοδο του ευρώ, καθώς οι υπουργοί οικονομικών συρρέουν στην Ουάσινγκτον εν μέσω ανησυχιών για ένα «νομισματικό πόλεμο», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Την ώρα που η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενεργοποιεί το πρόγραμμά της για αγορές περιουσιακών στοιχείων και την Fed να μελετά ανάλογη κίνηση, ο Τρισέ δήλωσε χθες αντίθετα πως η ΕΚΤ εμμένει στην λογική του προηγούμενου μήνα και επί του παρόντος δεσμεύεται στην έξοδο από την πολιτική της του απεριόριστου δανεισμού.

Η απόφαση αυτή ώθησε το ευρώ στα 1,40 δολ περίπου για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και το αφήνει να σηκώσει το βάρος αυτού που οι οικονομολόγοι λένε πως αποτελεί μία διεθνή στροφή σε πιο αδύνατες συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς τα έθνη επιζητούν την προώθηση των εξαγωγών τους.

Η τιμή που ο Τρισέ πρέπει να πληρώσει είναι μία πιο αδύνατη ανάπτυξη, αφού όπως οι Goldman Sachs Group Inc. και Credit Suisse Group AG προειδοποιούν, το ισχυρότερο νόμισμα αρχίζει να πλήττει πάλι την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ΕΚΤ στέκει στην άκρη του πεδίου μάχης και χαρούμενα αφήνει τους άλλους να την πυροβολούν χωρίς καμία ένδειξη αυτοάμυνας» δήλωσε ο Klaus Baader, επικεφαλής οικονομολόγος για την ΕΕ στην Societe Generale SA στο Λονδίνο.