Μια μέρα μετά τη γενική απεργία στη Γαλλία που παρέλυσε τη χώρα, σειρά παίρνει η Ιταλία όπου τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δεκάδες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, όπου βγήκαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι.

Ads

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε το κύριο συνδικάτο της Ιταλίας, CGIL. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η επανεξέταση του προϋπολογισμού για μια πιο δίκαιη κατανομή των δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας. Το σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας αποφασίστηκε στα τέλη Μαΐου από την κυβέρνηση, κυρίως για να καθησυχάσει τις αγορές, που ανησυχούσαν λόγω του ιταλικού χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 118% του ΑΕΠ. Στοχεύει στην εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών με το πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς, τη μείωση κατά 10% στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και την ενίσχυση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Με τα προωθούμενα μέτρα αναμένεται επίσης να περικοπούν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, στον δημόσιο τομέα.

«Πάντα οι ίδιοι κάνουν τις θυσίες! Αυτό το σχέδιο λιτότητας πλήττει τους πιο αδύναμους και πλουτίζει τους πιο πλούσιους. Θα πρέπει να κατανεμηθούν οι περικοπές με πιο ισότιμο τρόπο», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Η κυβέρνηση μας οδηγεί στην καταστροφή. Η οικονομική κατάσταση είναι καταστροφική», ανέφερε κάποιος άλλος. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στη γείτονα χώρα, μόνο το 42.5% των Ιταλών εγκρίνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ποσοστό που δείχνει πτώση 5.8 μονάδων από τον Φεβρουάριο.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα, αλλά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι άδικος», δήλωσε η αντιπρόεδρος του συνδικάτου Σουζάνα Καμούσο. «Επί δύο χρόνια, αντί να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, η κυβέρνηση αρνείτο ακόμα και ότι υπάρχει μία κρίση» τόνισε η κα Καμούσο. Το CGIL, αριθμεί περίπου έξι εκατομμύρια μέλη. Τα δύο άλλα μεγάλα ιταλικά συνδικάτα, το CISL και το UIL, τάσσονται υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου λιτότητας και δεν πήραν μέρος στην απεργία.

Ads

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αερομεταφορές ήταν οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη γενική απεργία. Στη Ρώμη και το Μιλάνο, η κυκλοφορία των λεωφορείων και των συρμών του μετρό ήταν σχεδόν φυσιολογική, μολονότι υπήρξε μια τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις περιοχές σε διαφορετικά ώρες. Η κυκλοφορία στις τρεις γραμμές του μιλανέζικου μετρό ήταν κανονική όπως κάθε μέρα, σύμφωνα με την ATM, την αρχή που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μιλάνο.

Στο Ρώμη-Φιουμιτσίνο, το κύριο αεροδρόμιο της χώρας, μόνον ορισμένες πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν, κυρίως της εταιρείας Brussels προς τις Βρυξέλλες, της Vueling προς τη Σεβίλη και τρεις εσωτερικές πτήσεις, ανακοίνωσε η αεροπορική υπηρεσία πληροφόρησης Telenews.