Στον Πειραιά βρίσκεται πλέον το ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας, το οποίο έχει ναυλωθεί από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές προκειμένου μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν τον καπετάνιο του σκάφους για απαγωγή τους. Επτά από τους ακτιβιστές είναι Βρετανοί, δύο είναι ιρλανδοί και ένας Αλγερινός. Όλοι πάντως είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της βρετανικής ΜΚΟ.

Ads

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν στις 11:15 ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και όπως διαπιστώθηκε μέλη και πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους. Το πλήρωμα αποτελείται από 10 Ουκρανούς και 6 Αιγύπτιους πολίτες. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ η Έλλη Μέρτον, μέλος της οργάνωσης, ο καπετάνιος του πλοίου -μετά από επεισόδιο με τις αρχές της Λιβύης- αυτοβούλως μετέφερε τους επιβαίνοντες στον Πειραιά, παρά τη θέλησή τους. Ο καπετάνιος φέρεται να κατηγορεί τα μέλη της οργάνωσης ως τρομοκράτες.

Ήταν στα ανοιχτά της Λιβύης όπου το ελληνόκτητο πλοίο «Στροφάδες 4», με σημαία Μάλτας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και για κάποιες ώρες δεν ήταν σαφές ούτε το τί είχε συμβεί ούτε η κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν το σκάφος. Σύμφωνα με τη βρετανική καμπάνια «Road to Hope», η οποία είναι αντίστοιχη με το “Ένα Καράβι για την Γάζα”, το 10 μέλες γκρουπ των ακτιβιστών που μεταφέρει βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας είχε αποκλειστεί επί 10 μέρες στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου και βρισκόταν υπό ομηρία πάνω στο φορτηγό πλοίο “Στροφάδες 4”.

Σύμφωνα με την σελίδα του Road to Hope στο Facebook, τέσσερα λιβυκά σκάφη του ναυτικού και δύο πολεμικά αεροσκάφη περικύκλωσαν το σκάφος των ακτιβιστών χθες το βράδυ, προτού εισέλθει σε διεθνή χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλοιοκτήτρια εταιρία, καταγγέλλει ότι δεν έχει καταβληθεί ακόμα το μίσθωμα των 75 χιλ. ευρώ και για αυτό το λόγο έστειλε ειδοποίησε τον καπετάνιο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στον Πειραιά. Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο καπετάνιος τους έχει απαγάγει και έχει καταχραστεί την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ αναφέρουν ότι τους έκανε πρόταση να τους αποβιβάσει σε ελληνικά νησιά σαν παράνομους μετανάστες. Το πλοίο «Στροφάδες 4» είχε επίσης συμμετάσχει στη μεταφορά του καραβανιού «Viva Palestina 5» από τη Λατάκια στο Αλ-Αρίς οπότε είχαν επίσης αναφερθεί προβλήματα με τον πλοιοκτήτη.

Ads

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, Αλ-Τζαζίρα, ιστοσελίδες και blog, ο Έλληνας ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται να ζήτησε 75.000 Ευρώ σε μετρητά, ενώ οι διοργανώτες κατέθεσαν τα χρήματα στο λογαριασμό μιας ναυτιλιακής εταιρίας στο Κάιρο της Αιγύπτου, που εκπροσωπεί την ελληνική ιδιοκτήτρια εταιρία.

Μάλιστα πηγές που επικαλούνται τα αραβικά ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης ζήτησε επιπλέον 8.000 ευρώ, από την αρχική συμφωνία. Οι διοργανωτές συμφώνησαν εκ νέου, όμως ξαφνικά, και ενώ μία ομάδα ακτιβιστών φόρτωνε ένα αυτοκίνητο στο πλοίο, ο καπετάνιος σήκωσε την άγκυρα και ξεκίνησε τους ελιγμούς, ώστε να κοπούν οι κάβοι που κρατούσαν το πλοίο δεμένο στο λιμάνι.

Ιστοσελίδα από τη Λιβύη αναφέρει ότι ο Ουκρανός καπετάνιος προχώρησε εξοργισμένος στη συγκεκριμένη κίνηση όταν πληροφορήθηκε ότι οι ακτιβιστές θέλουν να πάνε στη Γάζα.