Στις αφγανικές αρχές θα μεταβιβάσει σταδιακά η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (Isaf) τον έλεγχο της ασφάλειας αρκετών περιοχών της χώρες, από τις αρχές του 2011, σύμφωνα με εκπρόσωπο της σήμερα.
Ads
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης αναμένεται στο τέλος του 2014, ενώ ξένα στρατεύματα ενδέχεται να συνεχίσουν να μάχονται στο Αφγανιστάν και μετά από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με την Isaf. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Αναμένω ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θ’ αποφασίσουν ότι η διαδικασία της μεταβίβασης θα ξεκινήσει στο πρώτο μισό του 2011 και ότι οι Αφγανοί θα διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ως το τέλος του 2014. Η προθεσμία του 2014 είναι ρεαλιστική αλλά όχι εγγυημένη» δήλωσε ο Μάρκ Σέντγουιλ, πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ.
«Το Αφγανιστάν είναι μία παγίδα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πιστεύω ότι η γραμμή που έχει υιοθετηθεί είναι η σωστή. Προσπαθούμε λίγο-λίγο να μεταβιβάσουμε την ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές αρχές. Στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Γαλλία θα συζητήσει πώς θα μπορέσει να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ. Υποστήριξε μάλιστα πως θα μεταβεί στο Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό.
Εν το μεταξύ, το ΝΑΤΟ θέλει να αποδείξει στη σύνοδο κορυφής του, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα, την ικανότητα προσαρμογής του, ταυτόχρονα περιορίζοντας τις βαριές δομές του και υιοθετώντας μια νέα «στρατηγική αντίληψη» ένα είδος αποστολής απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες στο εξής είναι πλανητικές.
Σε ένα σχέδιο νέας «στρατηγικής αντίληψης» 11 σελίδων που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν λήφθηκαν υπόψη τα συμπεράσματα της 12μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας προεδρεύει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν ‘Ολμπραϊτ. Το σχέδιο αυτό θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δράση της Συμμαχίας τα 10 επόμενα χρόνια.
Στο σχέδιο επαναλαμβάνεται ο προορισμός του ΝΑΤΟ να προασπίσει το έδαφος των μελών του και η αλληλεγγύη μεταξύ των 28 χωρών μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέλους της.
Στο σχέδιο αυτό υπολογίστηκαν τρεις νέες απαιτήσεις για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.
Η πρώτη απαίτηση είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Δεύτερη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να λάβει υπόψη του «τα μαθήματα που πήρε έναντι πολύ υψηλού τιμήματος από το Αφγανιστάν».
Όταν το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μια άλλη επέμβαση αυτού του τύπου, θα πρέπει αυτή τη φορά να “ξεκινήσει από την αρχή την εκπαίδευση” των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να αποκτήσουν την ικανότητα να αναλάβουν τα ηνία.
Τέλος, η τρίτη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να «εμβαθύνει» τις νυν συνεργασίες του με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Μεσογείου, του Κόλπου και με τη Ρωσία.
Πάνω από 17 επιδρομές του ΝΑΤΟ κάθε βράδυ
Περισσότερες από 17 επιδρομές κάθε νύχτα πραγματοποίησαν το τελευταίο τρίμηνο οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με στόχο τη σύλληψη ή τη δολοφονία ανταρτών, τις οποίες χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό όπλο, παρά τις αντιδράσεις του πληθυσμού.
Τα στοιχεία της ISAF αναφέρουν ότι τις 90 ημέρες που προηγήθηκαν της 11ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1572 επιδρομές, πολύ περισσότερες από το προηγούμενο πεντάμηνο. Σε αυτές σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 368 ηγετικά στελέχη των ανταρτών, ενώ σκοτώθηκαν 968 και συνελήφθησαν 2.477 χαμηλότερα στελέχη.
Οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις καταλήγουν στη σύλληψη ή το θάνατο του στόχου αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδόθηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με αυτήν κατά τις νυχτερινές επιδρομές το πρώτο εξάμηνο του 2010 σκοτώθηκαν 41 πολίτες σε 13 επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% όσων έχασαν τη ζωή τους σε συμμαχικές ή κυβερνητικές επιχειρήσεις και ενδεχομένως να είναι υψηλότερος λόγω της έλλειψης πληροφόρησης. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι Αφγανοί κατηγορούν τα στρατεύματα για κακομεταχείριση των κατοίκων και καταστροφή των περιουσιών τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >