Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 έφτασαν χθες, Δευτέρα, τα πορτογαλικά spread, αγγίζοντας τις 218 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κρίση των κρατικών χρεών εξαπλώνεται σταδιακά στην Πορτογαλία, με το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων να υπερδιπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο.

Ads

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poors προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, στο Α-. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒ+/B».

Ο υπουργός των Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέϊρα ντος Σάντος, με σημερινές του δηλώσεις, μετά τη μεγάλη υποχώρηση του βασικού δείκτη στο χρηματιστήριο Λισαβόνας (-5,60%), την αναστάτωση στα spread και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή» στη σύγχρονη Ιστορία της, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αντεπιτεθούμε μπροστά σ αυτήν την “επίθεση” που δεχόμαστε από τις αγορές».

Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι «αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, εντούτοις τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας παρουσιάζονται αδύναμα».

Ads

«Πορτογαλία και Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες πραγματικότητες, σ’ αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι» κατέληξε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.