Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, αποτελεί το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται πυρετωδώς από χθες οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η σύνοδος κορυφής ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, με θέματα ατζέντας το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Ads
Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης σχεδιάζουν την επαναγορά ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ υπολογίζουν ότι, εάν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο, θα οδηγήσει σε μια μείωση του χρέους από το 150% στο 120% του ΑΕΠ. Τη Δευτέρα το Eurogroup δεσμεύτηκε σε μεγαλύτερη ευελιξία του Ταμείου, σε νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά και μείωση του επιτοκίου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες δύο χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει δείξει προθυμία να συναινέσει στην ευελιξία του Ταμείου κάτι που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δε συζητούσε.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε, χθες, ότι ξεκίνησαν εντατικές διαβουλεύσεις με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, τη Δευτέρα, το Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ότι ο κ. Μπαρόζο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Εε, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα λάβει και την απόφαση για το πότε θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντιρκ Ντε Μπάκερ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα αποφασίσει την «κατάλληλη» στιγμή για το αν και πότε θα συγκληθεί η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως τώρα, τα σχέδια για τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, έβρισκαν εμπόδιο στην αναποφασιστικότητα της Γερμανίας. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, χθες, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδους Κορυφής.
«Η αρχή του να έχουμε μια συνάντηση ηγετών είναι αποδεκτή από τους βασικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας» υποστήριξε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας. Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως η οριστική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή ιδιωτών.
Βοήθεια υπόσχεται η Γερμανία
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, για αναπτυξιακή στήριξη της Γερμανίας στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας θα βοηθήσει προκειμένου να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δομές στην Ελλάδα. Υποστήριξε ακόμη, ότι θεωρεί απίθανη της μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι θετικά. «Η ιταλική οικονομία έχει ευρεία βάση και είναι γενικά ανταγωνιστική», τόνισε.
Πιέσεις για πιο γρήγορες κινήσεις
Εκτός από τις πιέσεις της Ελλάδας για πιο γρήγορες κινήσεις αναφορικά με την εύρεση λύσης, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και στη συστημική κρίση στην Ελλάδα, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ισπανία. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να λυθεί η ελληνική κρίση χρέους και να αποφευχθεί η μετάδοσή της σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, δηλώνει η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες του κοινού νομίσματος, πρέπει να κάνουν το συντομότερο δυνατό ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να εγγυηθούν τη σταθερότητα του ευρώ. «Οι αγορές επιτίθενται σε όλες τις χώρες που έχουν χαμηλή ανάπτυξη ή υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο» λέει «γι αυτό η απάντηση πρέπει να είναι ταχύτατη, αποφασιστική και ξεκάθαρη» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας. «Μια χρεοκοπία, η οποία είναι χρεοκοπία επί των ομολόγων, είναι “άσχημα νεά”, ειδικά για την Ελλάδα» τονίζει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >