Προφυλάκιση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν διέταξε η δικαστής που εξετάζει την υπόθεση, παρότι οι συνήγοροί του πρότειναν να καταθέσει ο κατηγορούμενος εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρξει κίνδυνος ο Στρος Καν να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, καθώς δεν έχει κανένα κίνητρο να παραμείνει, ενώ διαθέτει και τα μέσα για να μεταβεί στη Γαλλία, σημειώνοντας πως 1.000.000 δολάρια δεν είναι αρκετά για να τον αποτρέψουν. Ο Στρος Καν θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου στις 20 Μαΐου, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή 25 ετών.

Ads

Νωρίτερα, εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν που αντιμετωπίζει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης εναντίον μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πρέπει να προφυλακιστεί και δήλωσαν ότι ερευνούν εάν ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Την ίδια στιγμή οι συνήγοροί του δήλωναν σχεδόν βέβαιοι ότι ο πελάτης τους «θα αθωωθεί».

Ο επικεφαλής του Ταμείου εισήλθε στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα στις 10:50 τοπική ώρα (17:50 ώρα Ελλάδας). Φορούσε χειροπέδες και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, ενώ περίμενε να κληθεί ενώπιον της δικαστού Μελίσα Τζάκσον μαζί με τρεις ακόμη κατηγορούμενους σε άλλες υποθέσεις.

Λίγες ώρες πριν, ο Στρος Καν συναίνεσε στη διεξαγωγή ιατρικών τεστ. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

Ads

Πηγή του ξενοδοχειακού ομίλου Accor δήλωσε τη Δευτέρα στο γαλλικό Πρακτορείο πως ο Στρος-Καν ολοκλήρωσε το Σάββατο τις απαιτούμενες διατυπώσεις για να αφήσει το δωμάτιό του στο Sofitel της Νέας Υόρκης μεταξύ 12:28 και 24:38 τοπική ώρα, και η καμαριέρα που τον κατηγορεί μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι.

Ο όμιλος Accor, στον οποίο ανήκει το Sofitel, έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είχε ανακοινώσει την αναχώρησή του στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο Στρος Καν ήταν τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου, ούτε για πόσο χρονικό διάστημα αναμενόταν να παραμείνει εκεί.

Μια πηγή του ομίλου, δήλωσε ότι μόλις οι διατυπώσεις εξόδου ολοκληρώθηκαν, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στο δωμάτιο, καθώς η κάρτα πρόσβασης είχε απομαγνητιστεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε μείνει έξι φορές σε δεκαοχτώ μήνες στο ξενοδοχείο αυτό της Νέας Υόρκης, καθώς και πέντε φορές το 2010. Ήταν η πρώτη του παραμονή στο ξενοδοχείο φέτος.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου βρίσκεται αντιμέτωπος και με νέα μήνυση από Γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος που υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί το 2002 σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της. Η Τριστάν Μπανόν, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος ηλικίας 31 ετών, είχε αφηγηθεί το Φεβρουάριο του 2007 σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Στρος-Καν. Το όνομα του σημερινού επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πάντως καλυφθεί με ένα «μπιπ» κατά τη μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής.

«Επίσημη συνεδρίαση» του ΔΝΤ για την υπόθεση Στρος Καν

Σε «επίσημη συνεδρίαση» θα συγκληθεί το βράδυ της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να ενημερωθεί για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στο γενικό διευθυντή του Οργανισμού και τη δικαστική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ και στην ικανότητά του να επιτελέσει την αποστολή του, παρά την περιπέτεια του επικεφαλής του, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «ανάρμοστη» κάθε συζήτηση αυτή τη στιγμή περί διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας και σε σχετικά σενάρια στο γερμανικό τύπο για ενδεχόμενη κάλυψη της θέσης από τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν ταχθεί υπέρ του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο βαθμό που υποβάλλει επισήμως την υποψηφιότητά του. Μένουμε σε αυτό». Πάντως η γερμανική κυβέρνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον να υπάρξει Ευρωπαίος υποψήφιος σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής του Στρος-Καν σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, κατά την οποία το ΔΝΤ παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων σε χώρες της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και ότι δεν θα επηρεαστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, από την απουσία του επικεφαλής του Ταμείου.

Πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότιδεν θα αλλάξει τις ημερομηνίες των προκριματικών εκλογών για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, παρά τις κατηγορίες για απόπειρα βιασμού που αντιμετωπίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για το προεδρικό χρίσμα αναμένεται να γίνει από τις 28 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου και οι εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου. «Το PS ούτε έχει χάσει τον ηγέτη του ούτε έχει αποδυναμωθεί. Υπάρχει ηγέτης, η Μαρτίν Ομπρί», επεσήμανε ο δεύτερος τη τάξει του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ. Η υπόθεση του Στρος-Καν είναι «μία ιδιωτική και όχι μία πολιτική υπόθεση και προειδοποιώ τη Δεξιά κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να εκμεταλλευτεί αυτό το προσωπικό θέμα», υπογράμμισε.