Την επέκταση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν παραδέχτηκε σήμερα ο διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Σημειώνεται ότι μέσα σε διάστημα 5 ημερών, οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει 23 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων 22 Αμερικανούς.

Ads

Ωστόσο ο αμερικανός στρατηγός έκρινε ότι οι σημαντικές αυτές απώλειες στους κόλπους των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων αποτελούν συνέπεια των σημαντικών ενισχύσεων που απέστειλαν οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες για να γίνει η «κατάλληλη» πολεμική προσπάθεια, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να φτάσει στην «τελική της φάση».

Σε μία μόνον ημέρα, σήμερα, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Οι τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης και ο πέμπτος από επίθεση ενόπλων, ανακοίνωσε η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ ISAF. Συνολικά, τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν σκοτωθεί 23 στρατιώτες της ISAF, οι 22 από τους οποίους είναι Αμερικανοί.

Καρζάι: Συγκρότηση επιτροπής για την έναρξη διαλόγου με τους Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τη συγκρότηση μίας επιτροπής που θα έχει την ευθύνη του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ads

Το σχέδιο του Καρζάι για τη συγκρότηση μίας τέτοιας επιτροπής υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια της συνόδου των αντιπροσώπων των φυλών, στην Καμπούλ, που είχε βασικό αντικείμενο συζήτησης την ειρήνευση στη χώρα.