Τη νομιμότητα της σύλληψης του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks , Τζούλιαν Ασάνζ, αμφισβήτησε ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, διερωτώμενος σε συνέντευξή «αυτή είναι η δημοκρατία;». Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κυβερνοεπιθέσεις από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τους υποστηρικτές και τους πολέμιους του Ασάνζ.

Ads

«Εάν μιλάμε για δημοκρατία, θα πρέπει να είναι πλήρης και παντού. Γιατί κλείσανε τον Ασάνζ στη φυλακή; Αυτή είναι η δημοκρατία;» δήλωσε συγκεκριμένα ο ρώσος πρωθυπουργός που χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική των ΗΠΑ για τη δημοκρατία στη Ρωσία. «Πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα του οίκου τους. Ρίχνω την μπάλα στους φίλους μας Αμερικάνους», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς για τη άποψη που της αμερικανικής διπλωματίας, όπως αυτή καταγράφηκε στα έγγραφα που δημοσίευσε το wikileaks, ότι η Ρωσία κυβερνάται από μια διεφθαρμένη γραφειοκρατία, αναρωτήθηκε «αν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι μια “καθαρή και τίμια πηγή πληροφοριών».

Από την πλευρά του και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του ΝΑΤΟ μπροστά στις αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, και ειδικότερα για τα ειδικά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής Λευκορωσία, Λεττονία και Λιθουανία.

Ads

Την αντίθεσή του για τη σύλληψη του Ασάνζ διαμαρτυρήθηκε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον ιστότοπο.

Η Σερβία γνώριζε που ήταν ο Ράτκο Μλάντιτς

Η Σερβία γνώριζε «πολύ καλά και επισήμως» που βρισκόταν ο Ράτκο Μλάντιτς το 2008, σύμφωνα με δηλώσεις ισπανού διπλωμάτη που αναπαράχθηκαν σε ένα αμερικανικό διπλωματικό σημείωμα απ’ αυτά που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και άλλα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα αναφέρονται σε ανακρίσεις ορισμένων μελών των σερβικών προεδρικών υπηρεσιών και μιλούν για την παντελή «έλλειψη συνεργασίας» στο ζήτημα της ανεύρεσης του Μλάντιτς.

«Η Σερβία δεν συνεργάζεται καθόλου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και ήξερε πολύ καλά που βρίσκεται ο Ράτκο Μλάντιτς», σύμφωνα με τον ισπανό διπλωμάτη, Ραμόν Αμπάροα, που υπηρετούσε στα Βαλκάνια το 2008.

Σε ερώτηση σχετική με τις αποκαλύψεις ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αγνοεί παντελώς που βρίσκεται ο πρώην στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς .

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Βρετανία τη διείσδυσή της στη Νιγηρία

Η βρετανο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι είχε “διεισδύσει” στη νιγηριανή κυβέρνηση, έπειτα από τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα The Guardian ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος που διέρρευσε από τον WikiLeaks.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας ή ανακρίβειας των γεγονότων που αναφέρει. Το άρθρο της Guardian σύμφωνα με το οποίο η Shell είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο διεισδύσει στη νιγηριανή κυβέρνηση είναι απολύτως λανθασμένο, ανακριβές και ψευδές», δήλωσε από το Λονδίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Κιμ Μπλόμλεϊ.

Διαβάστε επίσης: «Χακτιβιστές» υπερασπίζονται το Wikileaks