Δεν αποκλείει η Βρετανία εφοδιασμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ντέιβιντ Κάμερον. Αντίθετη στο ενδεχόμενο εμφανίζεται η Ρωσία. Πάντως, το Λονδίνο προχώρησε την Τετάρτη στην απέλαση 5 Λίβυων διπλωματών. Την ίδια στιγμή, οι εξεγερμένοι κάνουν λόγο για 18 νεκρούς στη Μιζουράτα από δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι αντεπιτίθενται με ρουκέτες και πυρά, προελαύνοντας προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, αναγκάζοντας τους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν στα ανατολικά. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ άρχισε από σήμερα να αναλαμβάνει σταδιακά την στρατιωτική διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, αυτομόλησε και ταξίδεψε στο Λονδίνο «με τη δική του θέληση», αφού δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι στη διεθνή κοινότητα. Ο Κούσα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του έφτασε στο αεροδρόμιο Φάρνμπορο, με πτήση από τη Τυνησία.
Ads
«Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλο το έδαφος της Λιβύης, αλλά ταυτοχρόνως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον και πρόσθεσε: «Η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν αποκλείει απαραιτήτως την παροχή βοήθειας σε αυτούς που προστατεύουν αμάχους σε ορισμένες περιστάσεις. Επομένως δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχουμε πάρει την απόφαση να το κάνουμε».
Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, Ρικάρντο Σέσα, σημείωσε ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι ελεύθερα να εξοπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους που μάχονται το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά κάνοντας κάτι τέτοιο θα προέβαιναν σε μια «πρόδηλη παραβίαση» της απόφασης 1973 των Ηνωμένων Εθνών που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
Από την πλευρά της, η Νορβηγία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί την επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, έκρινε ότι δεν είναι «της παρούσης» ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, ιδέα την οποία προώθησαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για να επιταχυνθεί η πτώση του Καντάφι. Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε στη συνέχεια ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 17 Μαρτίου, δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Η απόφαση 1970 της 26ης Φεβρουαρίου, που επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, ανοίγει ωστόσο την πόρτα στην παράδοση όπλων, «όμως αποκλειστικά στην περίπτωση που η ενέργεια αυτή λάβει προηγουμένως την έγκριση της επιτροπής κυρώσεων», συμπλήρωσε.
Εντελώς αντίθετος με τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την προμήθεια όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση. Αμέσως, ο γ.γ του ΝΑΤΟ είπε ότι η λιβυκή επιχείρηση διεξάγεται για την προστασία του πληθυσμού, όχι τον εξοπλισμό του. Συμφωνούμε απολύτως με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σε αυτό», τόνισε. «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μία άλλη δημοκρατική ηγεσία. Ωστόσο οι Λίβυοι πρέπει να το αποφασίσουν αυτό για τους εαυτούς τους χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη», σημείωσε ο ρώσος υπουργός εξωτερικών.
Το Λονδίνο, πάντως, προχώρησε τη Δευτέρα στην απέλαση 5 Λίβυων διπλωματών, για να διαμαρτυρηθεί για τις πράξεις της λιβυκής κυβέρνησης και επειδή μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Χέιγκ επισήμανε ακόμη ότι μία βρετανική διπλωματική αποστολή επισκέφθηκε την Βεγγάζη τη Δευτέρα και την Τρίτη και συναντήθηκε με ομάδες της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και με τον Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Στο μεταξύ, γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα και ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσαν πως οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την Τρίτη 18 ανθρώπους στη Μιζουράτα, ενώ σήμερα συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων. «Η Μιζουράτα ήταν και πάλι σήμερα στόχος των δυνάμεων του Καντάφι που έριξαν οβίδες και ρουκέτες στα τυφλά σε πολλές περιοχές της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Το καθεστώς της Λιβύης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι σταματά τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, όπου έχει αποκατασταθεί «η ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος όμως δεν διευκρίνισε αν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί οπισθοχωρούν σήμερα προς τα ανατολικά μετά από τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες και πυρά εναντίον τους από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, αφήνοντας έτσι τις κυβερνητικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές. Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ και προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα. Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters, δεκάδες αντικαθεστωτικοί αποχωρούν από την Μπρέγκα κατευθυνόμενοι προς την Ατζνταμπίγια.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι καθεστωτικοί ανακατέλαβαν σήμερα το λιμάνι Ρας Λανούφ και απειλούσαν την Μπρέγκα, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Ατζνταμπίγια. Εκεί, δυτικά της Ατζνταμπίγια, οι δυνάμεις του Καντάφι δέχτηκαν αεροπορική επίθεση από τις Δυτικές δυνάμεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >