Η έντονη αμφισβήτηση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι πρωτοβουλίες τους για τη διάσωση της Ευρωζώνης με αποκορύφωμα το μηχανισμό στήριξης που προέκυψε από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου κυριαρχούν στα διεθνή και κυρίως στα γερμανικά ΜΜΕ.

Ads

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνεται των πρόσφατων αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Την ίδια στιγμή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί αργότερα σήμερα, χαρακτηρίζει την κατάσταση του χρέους ανεξέλεγκτη, ενώ ο Νουριέλ Ρουμπίνι θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός Ευρώ. Νέα έκκληση για την έκδοση ευρωομολόγων, απηύθυνε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα.

Κριστίν Λαγκάρντ στο Der Spiegel

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες να αντισταθούν με τα κατάλληλα μέτρα στην απειλή της παγκόσμιας ύφεσης, αποτρέποντας με τη στάση τους ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας.

Ads

Η Λαγκάρντ υπεραμύνεται της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δις ευρώ. Τονίζει επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται από τις αγορές, εφόσον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποσχέθηκαν να κάνουν τα πάντα για την διάσωση του ευρώ.

Αναφορικά, δε, με την Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως ” όλοι οι εμπλεκόμενοι, είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ είτε τα μέλη της Ευρωζώνης, είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσει το πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του ευρώ. Θα κάνουν τα πάντα για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της. “

Spiegel: “Χρέος εκτός ελέγχου, οι αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας αυξάνονται”

Στο νέο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στις αμφιβολίες που πληθαίνουν διαρκώς για το αν και κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί τελικά να διασωθεί και να παραμείνει στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά υψηλό ρίσκο για τους εν δυνάμει ιδιώτες επενδυτές και διαπιστώνεται πως ” η ελπίδα για καλό τέλος του ελληνικού δράματος, που γεννήθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο των κρατών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, έχει εξανεμιστεί.”

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αναφορά της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου. Επίσης, οι αρθογράφοι υπογραμμίζουν την αρνητική πορεία του ελλείμματος και διαπιστώνουν πως η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης από τη μεριά της τρόικας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

“Για παράδειγμα, οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ιδιωτικοποιήσουν δημόσια περιουσία αξίας 1,7 δις ευρώ. Όμως η αρμόδια προς τούτο αρχή ιδιωτικοποιήσεων μόλις τώρα προσέλαβε λίγους υπαλλήλους. Ακόμα και με την αποστολή ενός σημαντικού εγγράφου-οδηγίας δεν τα κατάφερε. «Μερικές φορές αμφιβάλλω για τη σοβαρή βούληση των Ελλήνων», δηλώνει επικριτικά ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης τράπεζας της Φραγκφούρτης. “

Αντιδράσεις υπάρχουν και στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Οι νέες χώρες της Ευρωζώνης θέλουν μεν να εμφανιστούν ως συνεπείς νέοι εταίροι στην νομισματική διάσωση, αλλά στη Σλοβακία παραμένει ανοιχτό αν η πρωθυπουργός Iveta Radicova θα μπορέσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία για τη διεύρυνση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης. EFSF. Ο κυβερνητικός εταίρος της από το συντηρητικό κόμμα «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» Richard Sulik χαρακτήρισε την ευρω-διάσωση «δρόμο προς τον σοσιαλισμό», που μεταβάλλει την ΕΕ σε «ένωση του χρέους».

Το Der Spiegel υπογραμμίζει ακόμη το πρόβλημα που έχει ανακύψει εσχάτως με τις εγγυήσεις που ζητούν χώρες, όπως η Φινλανδία για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Και επιπλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος υπάρχει στόχος να μειώσει κατά 21% τις απαιτήσεις του μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Σε επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση απείλησε να μην πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση ομολόγων ονομαστικής αξίας 135 δις ευρω, αν δεν ανταλλαγεί τουλάχιστον το 90% όλων των αξιογράφων. Ωστόσο μέχρι τώρα μόνο το 60 με 70% όλων των πιστωτών έχουν εκπέμψει σήμα ότι συμφωνούν, μη δεσμευτικά όμως.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θα μπορούσαν να “σπεκουλάρουν” ότι σε περίπτωση αποτυχίας του όλου εγχειρήματος θα δημιουργηθεί «μια αναδιανεμητική ένωση χωρίς περιορισμούς με τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης».

Nouriel Roubini στο ABC

Εξάλλου, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι δε δίστασε να εκφραστεί κατηγορηματικά για το δυσοίωνο μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ABC υποστήριξε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την κατάσταση στους κόλπους της Ε.Ε. ότι “… η Ελλάδα είναι ήδη έξω από Ευρώ”, ενώ δεν αποκλείεται να την ακολουθήσει η Πορτογαλία.
Προβλέπει μάλιστα ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, η Ευρωζώνη θα έχει λιγότερα μέλη, ενώ θεωρεί πως μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Τρεμόντι: Νέα έκκληση για την έκδοση ευρωομολόγων

Νέα έκκληση για την έκδοση ευρωομολόγων, απηύθυνε την Κυριακή ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα. «Τα ευρωομόλογα πρέπει να υπάρξουν, οπωσδήποτε. Είτε θα δημιουργήσουμε ευρωομόλογα ή θα έχουμε κρίσιμα προβλήματα», δήλωσε παρότι το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε τις πιέσεις στην δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι. Επιπλέον, τα σπρεντ των ιταλικών 10ετών ομολόγων έφθασαν την Παρασκευή τις 331 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικό χρέος τον Αύγουστο. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασαν έτσι στο 5,29%. Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πως η Ιταλία «δεν ασκεί πιέσεις» στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.