Η Πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) χθες
Στη δέκατη έκτη μέρα διαδηλώσεων μπαίνει η Αίγυπτος, μετά τις χθεσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, κατά τις οποίες οι πολίτες επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία της χώρας. Συγκρούσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ατόμων, ενώ αναφέρεται ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.
Χθες, κατέβηκαν στην πλατεία Ταχρίρ εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν για πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των διαδηλωτών κατέβηκαν και πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και γιατροί. Επιπλέον, παρατηρείται μέσω διαδικτύου μια προσπάθεια κινητοποίησης των απόδημων Αιγυπτίων.
Αργά το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην περιοχή Al-Wadi al-Jadid, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να τραυματιστούν σοβαρά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των πολιτών (βλέπε φωτο στο τέλος του άρθρου) και υπάρχουν ακόμα και νεκροί.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες πως απαιτείται γνήσιος διάλογος προκειμένου να δοθεί μία λύση στην τρέχουσα κρίση επισημαίνοντας την ανάγκη για μια ειρηνική μετάβαση. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του, Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να διευρύνει τον διάλογο για την πολιτική μετάβαση με περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σχολιάζοντας δήλωση του Ομάρ Σουλεϊμάν ότι “η Αίγυπτος δεν είναι ακόμη έτοιμη για δημοκρατία” είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν.
Στο Κάιρο, χιλιάδες πολίτες βάδισαν μέχρι το Κοινοβούλιο, όπου ζήτησαν την παραίτηση όλων των βουλευτών, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν εκλεγεί από το λαό της Αιγύπτου.
Ο νεοδιορισθέντας αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, τόνισε χθες πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μακροχρόνιες διαδηλώσεις». Σε μια δήλωση που κατέστησε εμφανή τη νευρικότητα και τη δυσφορία του καθεστώτος, ο Σουλεϊμάν ζήτησε την λήξη της κρίσης το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει λήξη του καθεστώτος» ούτε και «άμεση αποχώρηση» του Μουμπάρακ.
Σε συνάντησή του με τους εκδότες των κυβερνητικών εφημερίδων, ο Σουλεϊμάν δήλωσε πως το καθεστώς επιθυμεί τον διάλογο και πως δεν «επιθυμεί να αντιμετωπίσει την αιγυπτιακή κοινωνία με αστυνομικά εργαλεία». Επικρίνοντας τις «ξένες αναμείξεις» στις υποθέσεις της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον, ο Σουλεϊμάν υπογράμμισε επίσης ότι «οι πιέσεις δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκές για την κοινωνία, είναι κυρίως μια πρόσκληση σε περισσότερο χάος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο στόχαστρο. Για αυτούς, αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνον για αλλαγή, αλλά για την αποδυνάμωση της Αιγύπτου και τη διασπορά του χάους, το οποίο μόνον ο Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει», συνέχισε.
Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης χωρίς να κατονομάσει κάποιον «τα στοιχεία που προμηθεύουν όπλα και απειλούν την εθνική ασφάλεια στο βόρειο Σινά», όπου οι επιθέσεις στα σύμβολα του κράτους πολλαπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σε ερώτηση για πιθανό ταξίδι του Μουμπάρακ στη Γερμανία για την υποβολή του σε ιατρικές εξετάσεις, ο Σουλεϊμάν απάντησε ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος «είναι καλά στην υγεία του και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ».
Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσης συμφωνήθηκε η σύσταση ανακριτικής επιτροπής για τις βιαιότητες στις 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ υποστηρικτών του και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, ενώ ανακοινώθηκε και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επιβεβαιωθεί 232 θανάτοι στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και ο θάνατός τους προκλήθηκε από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Ο γαλλικός Τύπος για τις διακοπές πολιτικών με την… Air Μουμπάρακ
Ο γαλλικός Τύπος αφιερώνει πλήθος σημερινών δημοσιευμάτων στη συστηματική χρήση προνομίων από τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς της χώρας μετά την πολεμική που προκάλεσαν στη Γαλλία οι διακοπές του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν τα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο, με έξοδα του Χόσνι Μουμπάρακ, αμέσως μετά το επεισόδιο με τις διακοπές της υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στην Τυνησία.
«Το σύνδρομο του ιδιωτικού τζετ χτύπησε πάλι» γράφει η Liberation. «Μετά την ΜΑΜ, ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε- αυτή τη φορά απευθείας- την εύνοια ενός δικτάτορα που χρησιμοποιεί ωμές μεθόδους και διαθέτει μία ύποπτης προέλευσης περιουσία».
Οι κυβερνήσεις συγχρωτίζονται και αλληλοβοηθούνται στα μικρά και στα μεγάλα πράγματα, σαν να ανήκουν σε μία αδελφότητα που τελικά αγνοεί τους ηθικούς κανόνες των θνητών και αντιμετωπίζει ως κακοτυχία το ενοχλητικό θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει η Liberation. «Και όταν οι χορηγοί αυτών των προνομίων είναι ληστρικοί πρόεδροι και γαλονάτοι βασανιστές, καταλαβαίνει κανείς γιατί η κοινή γνώμη συγκλονίζεται».
Η Humanite εμφανίζεται ελάχιστα έκπληκτη από τις πρακτικές αυτές, αφού «η σύγκρουση συμφερόντων είναι κατά κάποιον τρόπο μία από τις ιδρυτικές αρχές του σαρκοζισμού», που «αρχίζει στου Φουκέ…συνεχίζεται στο γιοτ του δισεκατομμυριούχου φίλου Βενσέν Μπολορέ…συνεχίζεται με την υπόθεση Βερτ-Μπετανκούρ».
«Ιδού το σπαρακτικό θέαμα που προσφέρεται στον κόσμο και στη χώρα. Ιδού λοιπόν μία υπουργός Εξωτερικών εκτεθειμένη και ένας πρωθυπουργός εξίσου εκτεθειμένος».
Η Sud Ouest υιοθετεί περισσότερο ειρωνικό τόνο: «για να μάθουμε πού θα ξεσπάσει επανάσταση, αρκεί πλέον να κοιτάξουμε πού θα περάσουν τις διακοπές τους τα μέλη της κυβέρνησης». «Αυτή η δίδυμη υπόθεση θέτει τουλάχιστον δύο ερωτήματα: ως προς την έννοια της ηθικής που αμβλύνεται ανάλογα με την παράταση του χρόνου παραμονής στην εξουσία. Και αυτή η διαρκής συνενοχή της ηγεσίας μας με τους δεσποτικούς Άραβες ηγέτες, θλιβερό υπόλειμμα μίας αραβικής πολιτικής της Γαλλίας που λίγο ενδιαφέρθηκε για τους λαούς».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε πάντως σήμερα από τους υπουργούς του στο εξής «να προτιμούν τη Γαλλία» για τις διακοπές τους και να θέτουν υπό την έγκριση του πρωθυπουργού τις προσκλήσεις τους στο εξωτερικό, μετά την πολεμική που ξέσπασε για τις διακοπές που έκαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
«Για τις διακοπές τους, στο εξής τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να προτιμούν τη Γαλλία. Οι προσκλήσεις στο εξωτερικό θα εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό σε συμφωνία με τη διπλωματική υπηρεσία της προεδρίας της Δημοκρατίας για να εξετάζεται κατά πόσον είναι συμβατές με την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας», δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >