Ads

Σκληρές είναι οι οδομαχίες που εκτυλίσσονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής και τους «διαδηλωτές με τα κόκκινα πουκάμισα». Οι αρχές έχουν δώσει διορία μέχρι το μεσημέρι στις γυναίκες,τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ώστε να εγκαταλείψουν τα σημεία συγκέντρωσης των διαδηλωτών, πράγμα που εντείνει τους φόβους αιματηρής επέμβασης εναντίον των διαδηλωτών. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις των 3 τελευταίων ημερών, ανάμεσα στους οποίους και ο στρατηγός των κόκκινων διαδηλωτών, Σεχ Ντάενγκ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, αρνήθηκαν χθες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ζητώντας τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό την παρακολούθηση επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. «Θέλουμε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστούμε με δικαιοσύνη από τους θεσμούς της Ταϊλάνδης», δήλωνε χθες ο επικεφαλής των διαδηλωτών. «Αυτό που χρήζει άμεσης ανάγκης είναι το να σταματήσουν οι δολοφονίες αθώων πολιτών. Οι πολιτικές διεκδικήσεις μπορούν να περιμένουν», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στους 35 έφτασαν οι νεκροί, μεταξύ τους κι ένας στρατιωτικός, και στους 244 οι τραυματίες, από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 3ήμερο στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ταϊλάνδης. Η μεγάλη πλειονότητα των νεκρών είναι πολίτες, οι περισσότεροι διαδηλωτές, οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Ads

Στο μεταξύ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματα του ο Ταϊλανδός αποστάτης στρατηγός Σεχ Ντάενγκ, ο οποίος είχε τραυματισθεί στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ. Ο 58χρονος στρατηγός, που το πραγματικό του όνομα ήταν Χατίγια Σαουασντισπόλ, νοσηλευόταν αναίσθητος, δίνοντας μάχη για τη ζωή του, από την περασμένη Πέμπτη, όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έδινε συνέντευξη σε δημοσιογράφο στο προάστιο που έχει καταληφθεί από το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων» από τον Απρίλιο.Ένας από τους υπασπιστές του είχε κατηγορήσει για τον θάνατό του έναν ελεύθερο σκοπευτή, όμως οι αρχές αρνήθηκαν την εκδοχή αυτή. Ο στρατηγός, που είχε καθαιρεθεί από τον Ιανουάριο, είχε συνταχθεί με τους «κόκκινους διαδηλωτές», στις τάξεις των οποίων έχαιρε ιδιαίτερης δημοφιλίας.

Στις μάχες που διεξάγονται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές ανάβουν φωτιές για να περιορίσουν την ορατότητα των αντιπάλων τους.

Πυρά δέχτηκε αργά το βράδυ το πολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόκ Dusit Thani,, ύστερα από ισχυρή έκρηξη. Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου, οι περίπου 100 πελάτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο υπόγειο. «Κοιμόμουν όταν σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη, πολύ κοντά στο δωμάτιό μου», δήλωσε ο Πέδρο Ουγκάρτε, ο οποίος καλύπτει την κρίση στην Ταϊλάνδη.«Βγήκα από το δωμάτιό μου (…) και ο εξωτερικός τοίχος είχε χτυπηθεί από σφαίρες (…)», προσέθεσε ο Ουγκάρτε.

Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα βίαιες, όπως μπορείται να δείτε και στο παρακάτω βίντεο:

Oι «διαδηλωτές με τα κόκκινα πουκάμισα» υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα που υποστηρίζεται από τον στρατό, ανήλθε παράνομα στην εξουσία. Σε διάγγελμα του το Σάββατο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εμφύλιο πόλεμο.