Το λιβανέζικο πλοίο «Μαριάμ», που επανδρώνεται αποκλειστικά από γυναίκες ακτιβίστριες, ετοιμάζεται να σαλπάρει τις προσεχείς ημέρες για τη Γάζα. Το πλοίο, που τώρα είναι αγκυροβολημένο στο βόρειο λιμάνι του Λιβάνου, έχει ως στόχο να σπάσει την πολιορκία του Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος, ενώ θα μεταφέρει περίπου 50 άτομα που θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μοναχών από τις ΗΠΑ που επιθυμούν την παροχή βοήθειας προς τις πολύπαθες γυναίκες και τα παιδιά της Γάζας. Ωστόσο, το Ισραήλ προειδοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα επιτραπεί στα πλοία να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

«Ήμασταν όλοι ενωμένοι υπό το αίσθημα της αδικίας», λέει η Samar Hajj, μια από τις διοργανώτριες της αποστολής «Μαριάμ». Η ισραηλινή πολιορκία άρχισε το 2006 μετά από τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές παλαιστινιακές εκλογές, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διασυνοριακή επιδρομή και ο Ισραηλινός στρατιώτης, Γκιλάντ Σαλίτ απήχθη. Ο αυστηρός αποκλεισμός έχει διατηρηθεί με τη βοήθεια της Αιγύπτου, από τότε που η Χαμάς ζήτησε τον έλεγχο του εδάφους το 2007. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους παλαιστινίους σε σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών κάνοντας δύσκολη την καθημερινή ζωή στη Γάζα.

Μετά το ισραηλινό ρεσάλτο στο στόλο της Ελευθερίας και στην τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια, με 9 νεκρούς Τούρκους ακτιβιστές, η Hajj συγκεντρώθηκε με 11 άλλους φίλους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού. «Ήμασταν συγκλονισμένοι από τις βίαιες εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση και θέλαμε να αναλάβουμε δράση». Οι γυναίκες στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον Yasser Kashlak, ένα 36χρονο Συριανό, παλαιστινιακής καταγωγής, που ηγείται του κινήματος «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη». Ο Kashlak είχε συμβάλει στη χρηματοδότηση των άλλων σκαφών, που προσπάθησαν να σπάσουν την πολιορκία. Το πλοίο είναι δρομολογημένο να κάνει μια ενδιάμεση στάση σε ένα φιλικό λιμάνι, πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ, λόγω της εχθρότητας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Τον περασμένο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε σκάφος που κατευθυνόταν στη Γάζα να αγκυροβολεί στις αποβάθρες του, αλλά οι ακτιβιστές μπορούν ακόμη να αποπλεύσουν από λιμένα της κατεχόμενης Κύπρου.

Η Hajj εκτιμά ότι έχει λάβει περίπου 500 αιτήσεις για το ταξίδι, αλλά η «Μαριάμ» θα μεταφέρει μόνο 50 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες είναι υπήκοοι του Λιβάνου, ενώ οι υπόλοιπες είναι από Αραβία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Η διοργανώτρια εξηγεί ότι η συμμετοχή Παλαιστινίων στην αποστολή δεν περιλαμβάνεται μέσα στις επιλογές καθώς υπάρχει κίνδυνος συλλήψεων από Ισραηλινούς. «Το πλοίο θα μεταφέρει αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα απαραίτητα είδη για γυναίκες και παιδιά. Δεν θα μεταφέρουμε όπλα ή τρομοκράτες, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο ισραηλινός στρατός», λέει η Hajj. Τα ονόματα των γυναικών που θα συμμετέχουν στην αποστολή δεν αποκαλύπτονται και προσφωνούνται με αριθμούς, Μαριάμ 1, Μαριάμ 2 κλπ. Η ημερομηνία που θα σαλπάρει το πλοίο από τη Βηρυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ads

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι επιβάτες της «Μαριάμ» αδημονούν να αποπλεύσει. «Εμείς δεν θα παλέψουμε εναντίον των Ισραηλινών με όπλα, πέτρες και μαχαίρια, αλλά με την ελεύθερη βούλησή μας», λέει η Μαριάμ 3, μία γυναίκα που εργάζεται στην κυβέρνηση του Λιβάνου. «Δεν πρόκειται να παραδοθούμε».

Στο Ισραήλ, η πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Γκαμπριέλα Σαλέβ, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι «πρόθεση των δύο πλοίων είναι να παραβιάσουν τον υφιστάμενο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας». «Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, να χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα πλοία από το να παραβιάσουν το ναυτικό αποκλεισμό. Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αυτά τα πλοία να μεταφέρουν όπλα, ή άτομα με προκλητικές προθέσεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Επίσης, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Gabi Ashkenazi, είπε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Knesset στις 6 Ιουλίου ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία θαλάσσια αποστολή δεν ανοίγει πανιά για τη Γάζα. Τώρα, που ένας λιβανέζικος στόλος με γυναίκες και μέλη του κοινοβουλίου άρχισε να οργανώνεται, το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει την αναχώρησή του τόσο με ανοικτούς όσο και με συγκαλυμμένους τρόπους.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν καλέσει όλες τις χώρες να μην προσπαθούν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση.