Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Ισπανίας, η οποία οδήγησε στην κήρυξη απεργίας για τις 2 Ιουνίου.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 21%), θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος έως 1,5%, θα επιβληθεί επιβολή έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, ύψους έως 1,5% των κερδών τους και πρόσθετου φόρου 2,5% επί των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε, θα περικοπούν οι μισθοί των ανώτατων δημοσίων λειτουργών κατά 5% ενώ θα ανακληθεί η ισχύς μέτρων που είχαν επιβληθεί το 2008 για την στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβανόταν επιδότηση τεκνοποιίας.

Ο Σόκρατες στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 από 8,3% που ήταν ο προηγούμενος στόχος και στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 από 6,6% του ΑΕΠ.

Ads

Την ίδια στιγμή, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ισπανία κήρυξε απεργία για τις 2 Ιουνίου διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Θαπατέρο. Το συνδικάτο καλεί επίσης τους πολίτες σε διαδηλώσεις στις 20 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και ‘πάγωμα’ μισθών το 2011.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων απέκλεισαν προς το παρόν τη διενέργεια γενικής απεργίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι υποστηρίζουν την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να κηρύξουμε με σκυμμένο το κεφάλι μια γενική απεργία που πιθανώς θα συνέβαλε στην περαιτέρω οικονομική επιδείνωση της χώρας μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CCOO, Ιγνάθιο Φερνάντες Τοχο σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.