Ads

Υπό το φόβο της ραδιενέργειας η Ιαπωνία μετράει τις πληγές της από τον «σεισμό γίγαντα», όπως τον αποκαλούν, των 8,9 ρίχτερ. Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό στην επαρχία Φουκουσίμα,, οι εγκαταστάσεις του οποίου είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό. Από την έκρηξη σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας και η περιοχή, σε απόσταση 20 χλμ, εκκενώθηκε. Σύμφωνα με τις Ιαπωνικές αρχές πρόκειται για «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις». Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι συνεχώς αυξάνεται με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από χίλιους νεκρούς. Σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου. Για «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν.

Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, στον αντιδραστήρα Νο1, οι εγκαταστάσεις του οποίου είχαν πληγεί από τον «σεισμό γίγαντα». Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από χθες για την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις» καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι «το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES». Σημειώνεται ότι στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει «ανωμαλία» ενώ το 7 υποδηλώνει «μεγάλο δυστύχημα».

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους «δεν υπήρξαν προβλήματα στο κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1». H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο εξήγησε ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο. «Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη, δεν έχει υποστεί ζημιές», πρόσθεσε. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση. «Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα», σημείωσαν οι αρμόδιοι.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε σήμερα τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη» μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1. Ειδικοί του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

«Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1. «Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία», πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια. «Η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου», αναφέρει η κρατική τηλεόραση NHK.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόβλημα παρουσιάζεται και στον αντιδραστήρα Νο3, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Και ο δεύτερος αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων συνεχώς αυξάνεται. Εγχώρια μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Του ίδιους φόβους εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σοκ έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, 17.000 κατοίκων, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι αυτής της περιοχής έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 10.000 ανθρώπους, διευκρίνισε το NHK. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την βιβλική καταστροφή στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου μετά το τσουνάμι μόνο δύο κτίρια έχουν μείνει όρθια:

Τουλάχιστον 3.400 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς από το σεισμό και το τσουνάμι, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Οι εικόνες που μεταδίδονται προκαλούν σοκ. ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από το τσουνάμι.

Περισσότεροι από 50.000 άτομα, ανάμεσά τους και στρατιώτες, 190 αεροσκάφη και δεκάδες πλεούμενα επιχειρούν στις περιοχές που επλήγησαν. Στις σωστικές προσπάθειες συμμετέχουν και στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία οι πρώτες ξένες ομάδες διασωστών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 5,6 εκατομμύρια σπίτια. Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας με ρεύμα στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της εξαιτίας των ζημιών στο δίκτυο παραγωγής που εξυπηρετεί την περιοχή. Παράλληλα, η Tokyo Electric Power ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,8 βαθμών με σχεδόν το ίδιο επίκεντρο, σύμφωνα με το με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Σημειώνεται ότι επιστήμονες τονίζουν ότι ο «σεισμός γίγαντας» είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο σεισμός φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, στην Καλιφόρνια, ένας 25χρονος άνδρας πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Στη Νότια Αμερική το παλιρροϊκό κύμα δεν προκάλεσε ούτε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.