Μετά τις διεθνείς πιέσεις τις προηγούμενες μέρες, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν υπέβαλλε πριν από λίγο την παραίτησή του, υπό το βάρος των κατηγοριών σεξουαλικής επίθεσης. Ο κ. Στρος-Καν που κρατείται στις φυλακές της νήσου Ράικερς μέχρι αύριο, που θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης, αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα για καταβολή εγγύησης. Στο μεταξύ, μαίνεται η σεναριολογία για τη διαδοχή του Στρος-Καν στο Δ.Ν.Τ.

Ads

Στη δήλωση με ημερομηνία 18 Μαΐου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρει πως έχει ήδη πληροφορήσει το διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ. για την πρόθεσή του να παραιτηθεί άμεσα. Ο κ. Στρος-Καν επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως αρνείται τις κατηγορίες για επίθεση εις βάρος μιας 32χρονης καμαριέρας ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρει: «Με απεριόριστη θλίψη καταθέτω σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Δ.Ν.Τ.Αυτή την ώρα σκέφτομαι τη σύζυγό μου – την οποία αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε – τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Επίσης σκέφτομαι τους συνεργάτες μου στο Ταμείο, μαζί με τους οποίους επιτύχαμε σπουδαία πράγματα την τελευταία τριετία» συνεχίζει η ανακοίνωση του πρώην ισχυρού άντρα του Δ.Ν.Τ.

«Σε όλους, επιθυμώ να πω πως αρνούμαι με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμονή όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον μου. Επιθυμώ να προστατεύσω τον οργανισμό που υπηρέτησα με τιμή και αφοσίωση, και ειδικά – ειδικά – θέλω να αφιερώσω όλη μου την ισχύ, όλο μου το χρόνο και όλη μου την ενέργεια στο να αποδείξω την αθωότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως θα ενημερώσει στο άμεσο μέλλον για την πιθανή επιλογή αντικαταστάτη. Αυτή τη στιγμή, τον οργανισμό διοικεί ο αμερικανός Τζον Λίπσκι.

Ο κ. Στρος-Καν θα ζητήσει αποφυλάκιση με την καταβολή εγγύησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων και να τεθεί σε 24ωρο κατ’ οίκον περιορισμό στο Μανχάταν και υπό παρακολούθηση ειδικού ηλεκτρονικού βραχιολιού.Οι δικηγόροι του Στρος Καν, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση, παράνομη κράτηση και εξαναγκασμό σε θωπείες.

Το προηγούμενό του αίτημα εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων απορρίφθηκε τη Δευτέρα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ προφυλακίστηκε στις διαβόητες φυλακές της Νήσου Ράικερς, όπου έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση υπό το φόβο μήπως αυτοκτονήσει. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλάκισης πάνω από 25 χρόνια.

Στο μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης βρισκόταν μέσα στη σουίτα του Ντομινίκ Στρος Καν, όταν μπήκε η καμαριέρα που κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η 32χρονη καμαριέρα έφτασε στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου Sofitel στο Μανχάταν και είδε ότι «η πόρτα ήταν μισάνοιχτη». Η νέα γυναίκα «έσπρωξε την πόρτα, ένας υπάλληλος έπαιρνε εκείνη τη στιγμή το δίσκο με το πρωινό από τη σουίτα και της είπε ότι μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιο» αναφέρει πηγή από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Η ίδια στη συνέχεια «έσπρωξε το καροτσάκι της μέσα στη σουίτα και ο άλλος υπάλληλος έφυγε», προσθέτει η πηγή αυτή. Από την πλευρά της, πηγή προσκείμενη στην αλυσίδα ξενοδοχείων Sofitel διευκρίνισε πως σε αυτό του Μανχάταν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας μόνο στο λόμπι και στους δύο πρώτους ορόφους όπου βρίσκονται οι αίθουσες συνεδρίων.

Αντιδρούν οι αναδυόμενες οικονομίες σε ευρωπαίο αντικαταστάτη του Στρος-Καν

Οι αναδυόμενες χώρες, αλλά και το Τόκιο, φαίνεται ότι αντιδρούν στο ενδεχόμενο ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι εκ νέου Ευρωπαίος. Ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας διαμήνυσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα. Ο κ.Νόντα αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.

Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια». “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του», τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. “Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την αντίπερα όχθη, οι απόψεις είναι κάθετα διαφορετικές.
Ενδεικτικά, σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει έναν σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα από τη παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο διάδοχος του Στρος Καν πρέπει να είναι Ευρωπαίος, ο Λοράν Βοκιέ δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF: «Η καγκελάριος Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: ποιός είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στο ΔΝΤ; Η Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν σημαντικό ρόλο». Ο γάλλος υπουργός χαρακτήρισε μάλλον σωστή την απόφαση του Ντομινίκ Στρο Καν να παραιτηθεί ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε εκ νέου την προτίμησή της για Ευρωπαίο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ λόγω της εμπλοκής του ταμείου στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης. Η Μέρκελ εκτίμησε ότι η παραίτησή του πριν τη λήξη της θητείας του ευνοεί μια τέτοια κίνηση, καθώς ενδέχεται και οι αναδυόμενες οικονομίες να στηρίξουν μία ευρωπαϊκή υποψηφιότητα, ενώ τόνισε ότι οι αναδυόμενες έχουν γενικώς το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στα κορυφαία αξιώματα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός ισχυρού Ευρωπαίου υποψηφίου για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Αν και η εθνικότητα δεν αποτελεί κριτήριο όσον αφορά τη διαδοχή, είναι φυσικό τα κράτη μέλη της ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε έναν ισχυρό, ικανό υποψήφιο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών του ΔΝΤ για τη μελλοντική ηγεσία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού θεσμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με τα προσόντα που διαθέτει, προσθέτοντας ότι είναι προσόν η γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μία εκ των πιθανών υποψηφίων για το αξίωμα, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει από κοινού να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ. «Οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να προέλθει από κοινού από τους Ευρωπαίους, από όλους μαζί», δήλωσε η Λαγκάρντ. Θετικά βλέπει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ηγεσία του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Χαιρετισμό προς τον παραιτηθέντα Στρος-Καν απηύθυνε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ υπογραμμίζοντας στο Twitter ότι «υπηρέτησε εξαιρετικά τον κόσμο στη διάρκεια μιας από τις δυσκολότερες περιόδους» και προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό» το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

La Repubblica: «Αρνητική εξέλιξη για Ελλάδα τυχόν μη Ευρωπαίος στο ΔΝΤ»

Στην αντικατάσταση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και στο ενδεχόμενο να μην προέρχεται ο διάδοχός του από ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia», ο οικονομικός αναλυτής και ανταποκριτής της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.

«Όταν ο Στρος-Καν αντικατασταθεί υπάρχει η πιθανότητα, χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, να προσπαθήσουν να προωθήσουν δικό τους υποψήφιο για την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εσωτερικές ισορροπίες ψήφων και δυνάμεων του οργανισμού, άλλαξαν πολύ πρόσφατα και η Ευρώπη έχασε μέρος της ισχύος της», τόνισε ο Ραμπίνι.

«Oι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, πιστεύουν ότι με τον Στρος Καν η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με ευνοϊκότερους όρους, απ’ ότι συνέβη, παραδείγματος χάρη, με την Βραζιλία. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο νέος γενικός διευθυντής δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά λατινοαμερικανός, Ινδός ή Τούρκος, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κρίση, θα είναι σίγουρα πολύ πιο άκαμπτη και τυπική. Μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα».

Παράλληλα με δηλώσεις του o Τζαν Μαρια Γκρός Πιέτρο -καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Ρώμης Luiss- αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ. Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή, «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν σχεδόν κανένα εισαγόμενο αγαθό. Το μόνο που θα κατάφερνε μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί, πλέον, κανένας ξένος οργανισμός για την δεινή κατάσταση που θα αντιμετώπιζε η χώρα».

Σύμφωνα με τον Γκρος Πιέτρο «η διεθνής και ευρωπαϊκή στήριξη, πρέπει να συνεχισθεί, βάσει, όμως, ενός προγράμματος συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αλλαγών». Πρόσθεσε δε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες και ίσως, ούτε μέσα σε ένα ή δυο χρόνια».