Τη σύσταση Επιτροπής, με αντικείμενο την προετοιμασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων αποφάσισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αίγυπτο, που συμμετέχουν σε διάλογο, με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα. Οι διαδηλωτές βρίσκονται στην 13η ημέρα κινητοποιήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν αρνείται αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Μουμπάρακ. Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Ελ Μπαραντέι, που δεν προσκλήθηκε στο διάλογο, δηλώνοντας πως οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Ads

«Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Υπήρξε συμφωνία για «το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου», δήλωσε ο Ράντι.

Ο Ράντι δήλωσε ακόμη πως οι μετέχοντες στις σημερινές συνομιλίες συμφώνησαν και «σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα». Επίσης, σε ανακοίνωση που ανέγνωσε, προτεινόταν η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, το άνοιγμα ενός γραφείου, το οποίο θα δέχεται τις προσφυγές όσον αφορά υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων και η απόρριψη «οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στις αιγυπτιακές υποθέσεις».

Ads

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στην Αίγυπτο, έκρινε ως ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς του Μουμπάρακ για να επιτευχθεί μια έξοδος από την πολιτική κρίση. Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας επιτροπής, στην οποία θα μετέχει η σημερινή εξουσία και αντιπολιτευόμενοι για την προετοιμασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι «ανεπαρκές», σημείωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφέρει τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, που μετέχει στο διάλογο και ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Σουλεϊμάν απέρριψε σήμερα αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την παραίτηση του οποίου ζητούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές.

Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, ο Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε καταργήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1981.

Για έλλειψη διαφάνειας στις συνομιλίες που διεξάγονται έκανε λόγο ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν προσκλήθηκε στο διάλογο, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει σε ποιόν προς το παρόν. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε.

«Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι’ αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης», προσέθεσε ο Ελ Μπαραντέι.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα μια «δημοκρατική μετάβαση» στην Αίγυπτο «το ταχύτερο δυνατό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υποστήριζε μια προσωρινή κυβέρνηση. Μια ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο ίδιος υπογράμμισε, ακόμη, ότι το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας «πραγματικής, ορατής και πλήρους» πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο, ενώ η Ισπανία πρότεινε τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αίγυπτο τον Ιούνιο αντί τον Σεπτέμβριο. Τέλος, η Γαλλία ζήτησε σήμερα από την Ευρώπη, έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του αραβικού κόσμου, να «δηλώσει σαφώς» τι επιθυμεί για το μέλλον της Αιγύπτου.

Την ίδια στιγμή, οι Αιγύπτιοι επιμένουν να παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την «εδώ και τώρα» παραίτηση του Μουμπάρακ. Ωστόσο, η πόλη άρχισε να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, καθώς τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών. Η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Ακόμη και η αστυνομία πήρε κανονικά πλέον τις θέσεις της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ζήτησε, άλλωστε, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν δέχεται τελεσίγραφα η Αίγυπτος»

Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Αχμεντ Αμπουλ Γέϊτ, μετά τις πολλές εκκλήσεις δυτικών παραγόντων προς αυτόν, «γρήγορα και συντεταγμένα» να γίνει η μετάβαση σε μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, στις διπλωματικές τους ανακοινώσεις συμφωνούν ότι στην Αίγυπτο «η συντεταγμένη κι ειρηνική μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει από τώρα».

Στο μεταξύ, το προεδρείο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου αποφάσισε, σήμερα, να μη γίνονται συνεδριάσεις, έως ότου τα αρμόδια δικαστήρια αποφανθούν για μία σειρά ενστάσεων κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων (οι βουλευτικές εκλογές έγιναν στα τέλη του ’10).