Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της αύξησης του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, την οποία προτείνουν σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Ads

Επεσήμανε ότι μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων απλά θα μείωνε τον βαθμό του ανταγωνισμού, τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται είναι προτάσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ εκτίμησε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των πόρων του ταμείου διάσωσης, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το ευρώ είναι ισχυρό και ασφαλές.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν σήμερα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, σχέδιο για τη δημιουργία άμεσα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (European Debt Agency) που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα (“E-bonds”) έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας – μέλους της.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στη σημερινή κρίση χρέους της ΕΕ, για να “σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ”. Η πρόταση υποβλήθηκε, ενώ κορυφώνονται οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος πρόκειται να συζητηθεί σήμερα και αύριο στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ενόψει της απόφασης που θα λάβουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου.

Ads

Η Γερμανία ξακολουθεί να έχει σημαντικές αντιρρήσεις στην έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σημερινή έκδοση των Financial Times. Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανακηρύχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα ως Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών για το 2010, τόνισε ότι η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι “εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών, ώστε οι Κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους”.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφάσιζε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αφήνοντας, όμως, ένα παράθυρο συμφωνίας, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι “αν μας δοθούν λίγοι μήνες για να δουλέψουμε σε αυτό το ενδεχόμενο και αν υπάρχει η ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες, θα έβλεπα μία ευκαιρία”.

Το σχέδιο των κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει δύο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μίας βαθιάς και ρευστής αγοράς ευρωομολόγων, η οποία θα είναι, όπως υποστηρίζουν, η πιο σημαντική στην Ευρώπη και αντίστοιχη σε ρευστότητα με την αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Το πρώτο βήμα προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ για τις χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές το ποσοστό μπορεί να φθάσει στο 100%. Το δεύτερο βήμα αφορά στη δυνατότητα μετατροπής υφιστάμενων ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις χώρες της ΕΕ με ευρωομόλογα. Η μετατροπή θα γίνεται στην ονομαστική τιμή τους αλλά με τη δυνατότητα έκπτωσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ήδη από τον τρέχοντα μήνα, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.

Εν το μεταξύ, η Ελλάδα δεν θα εντασσόταν στο δεύτερο στάδιο του υπό σύσταση μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ, καθώς δεν έχει κηρύξει πτώχευση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild». Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στη στάση ορισμένων τραπεζών στην κρίση του ευρώ και στον επιμερισμό του κόστους μελλοντικής πτώχευσης χώρας.

Ο Σόιμπλε καλεί το χρηματοπιστωτικό τομέα να κατανοήσει «ότι δεν θα πληρώνει συνεχώς μόνον ο φορολογούμενος τη νύφη. Όποιος επιτρέπει κάτι τέτοιο, καταστρέφει τη δημοκρατία. Τώρα έχει αποφασιστεί πρακτικά ο Μηχανισμός διάσωσης και ο καθένας γνωρίζει πού βρίσκεται».

Για την περίπτωση της Ελλάδας και τα δύο στάδια που προβλέπει ο υπό σύσταση μηχανισμός για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης από το 2013, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι «η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα είναι επιβεβλημένη μόνον όταν η εν λόγω χώρα θα κηρύξει πτώχευση. Αυτό δεν συνέβη με την Ελλάδα – δεν θα ήταν περίπτωση για τα δύο στάδια του μηχανισμού». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιρλανδία δεν παίρνουν «δωρεάν» τη βοήθεια αλλά «θα πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες».

«Ελκυστική αλλά όχι καινούργια η ιδέα των ευρωομολόγων»

«Ελκυστική» χαρακτήρισε την ιδέα των ευρωομολόγων ο Όλι Ρεν μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, τονίζοντας ωστόσο ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων στην ευρωζώνη είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις, υπογράμμισε, επίσης, ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο να συστήσουν το ταμείο ως ανάχωμα στην κρίση χρέους, απορρίπτοντας τότε την ιδέα των ευρωομολόγων. «Τα ευρωομόλογα είναι μια παλιά ιδέα και η έκδοσή τους συζητείται εδώ και μία δεκαετία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι προτάσεις των κρατών μελών εξετάζονται πάντα πολύ προσεκτικά» και διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο ενίσχυσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συζήτησης.

Να υιοθετήσει την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα μπορούν να καλύπτουν το δημόσιο χρέος μιας χώρας έως και το 60% του ΑΕΠ της, προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Τζον Μονκς. Με επιστολή του, προτρέπει στην μετατροπή του εθνικού χρέους κάθε χώρας, σε ευρωπαϊκό ενώ παράλληλα ζητάει την χρηματοδότηση προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης με έμφαση στις επενδύσεις.

Μεγαλύτερο μηχανισμό διάσωσης ζητεί το ΔΝΤ

Αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης θα ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ θα προτείνει και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.

Στην έκθεση που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η κρίση χρέους που πλήττει χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελεί έναν «πολύ σημαντικό πτωτικό κίνδυνο» και απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων από τα κράτη-μέλη.

Η έκθεση του ΔΝΤ, που έχει στην κατοχή του το Reuters, αναφέρει ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη για αύξηση των αποθεματικών του ταμείου διάσωσης, καθώς και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίησή τους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στα τραπεζικά συστήματα». Επισημαίνεται επίσης ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πρέπει να «επεκταθούν» έως ότου υποχωρήσει η συστηματική αβεβαιότητα. Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προσέφερε κάποια ανακούφιση στις αγορές, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Δείτε επίσης:
Deutsche Bank: Σταθερή η ευρωζώνη