Την μερική αναθεώρηση του νόμου που προσφέρει προσωρινή ασυλία, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας.

Ads

Ειδικότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι «δεν μπορεί να αποφασίζεται, αυτόματα, από την προεδρία της κυβέρνησης, ότι υπάρχει εύλογο κώλυμα, λόγω θεσμικών υποχρεώσεων, που δεν επιτρέπει στον ιταλό πρωθυπουργό, να παρίσταται στις διάφορες δίκες». «Το κώλυμα αυτό, θα πρέπει να αξιολογείται, κάθε φορά, από τους δικαστές», τονίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Τα ιταλικά μέσα κάνουν λόγο για μερική κατάργηση της «νομικής ασπίδας» που είχε εξασφαλίσει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Μετά τη σημερινή απόφαση οι δίκες σε βάρος του Μπερλουσκόνι πρόκειται να ξαναρχίσουν. Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε χτες ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει το έργο του, ωστόσο αναλυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι «ο Μπερλουσκόνι θα θελήσει, τελικά, να παίξει το χαρτί των προώρων εκλογών, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία και να φέρει στο κοινοβούλιο μια νέα, ισχυρότερη νομική ασπίδα για την ασυλία του».

Επιπλέον, οι ιταλοί αναλυτές τονίζουν ότι «ο Μπερλουσκόνι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να νομιμοποιηθεί, εκ των πραγμάτων, η παραμονή του στην πρωθυπουργία, με μια νέα λαϊκή εντολή, παρά τις όποιες δίκες που εκκρεμούν».

Ads

Ο Σάντρο Μπόντι, υπουργός πολιτισμού και συντονιστής του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανατροπή των βασικών σημείων αναφοράς του συντάγματος και των κύριων αρχών κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο επισημοποίησε την ανωτερότητα της δικαστικής εξουσίας, έναντι της δημοκρατικής, δίδοντας και πάλι στους δικαστές το δικαίωμα να λαμβάνουν την οριστική απόφαση σε ότι αφορά την άσκηση της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης», τόνισε ο Μπόντι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει αύριο πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του, για να σχολιάσει την απόφαση και να παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες κινήσεις του.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα», διαμέσου της υπεύθυνης του τομέα δικαιοσύνης, Ντονατέλλα Φερράντι, σχολιάζει ότι «η απόφαση των ανώτατων δικαστών κατάφερε να ξεστήσει την κύρια δομή του νόμου του εύλογου κωλύματος, δείχνοντας, παράλληλα, ότι είναι ανώφελος».