Ads

Δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα μπροστά από το ισραηλινό Δικαστήριο της Χάιφα, στο οποίο ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης του τραγικού θανάτου της 23χρονης ακτιβίστριας Rachel Corrie από μπουλντόζα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF). Οι γονείς της αδικοχαμένης Αμερικανίδας ακτιβίστριας απαιτούν 334.000 δολάρια από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες που χειριζόταν τη μπουλντόζα, στις 16 Μαρτίου του 2003, δεν ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο της κοπέλας.

Μέλος του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ΙSΜ), η 23χρονη Rachel Corrie είχε διακόψει για έναν χρόνο τις σπουδές της, για να επισκεφτεί τη Γάζα στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Στις 16 Μαρτίου του 2003, η 23χρονη Rachel Corrie, μαζί με άλλους ακτιβιστές, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις ισραηλινές μπουλντόζες να κατεδαφίσουν σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα, σχηματίζοντας ανθρώπινες ασπίδες με τα σώματά τους. Ο οδηγός, όμως, μιας μπουλντόζας δεν σταμάτησε περνώντας με το όχημά του πάνω από το σώμα της νεαρής Αμερικανίδας, η οποία εξέπνευσε σύντομα από τα βαριά τραύματά της.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν αντιλήφθηκε τη νεαρή και ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει το θάνατό της, κάτι όμως που διαψεύδουν αυτόπτες μάρτυρες από την επιχείρηση κατεδάφισης. Η οικογένεια της Corrie υποστηρίζει ότι δεν διεξάχθηκε ποτέ πλήρης έρευνα για την υπόθεση του θανάτου της νεαρής. «Αναζητούμε δικαιοσύνη εδώ και επτά χρόνια, από το θάνατο της Rachel» λέει ο πατέρας της Craig Corrie. «Τώρα, η υπόθεση φτάνει επιτέλους στο δικαστήριο και φυσικά θέλουμε να μάθουμε τις πληροφορίες γύρω από το θάνατό της και να υπάρξει κάποια υπευθυνότητα».

Στη δίκη θα καταθέσουν 4 Αμερικανοί και Βρετανοί αυτόπτες μάρτυρες του φόνου, στους οποίους επετράπη η είσοδος στο Ισραήλ, κάτι το οποίο ως τώρα τους απαγορευόταν. Όμως, δεν θα καταθέσει ο Παλαιστίνιος γιατρός που φρόντισε την Corrie μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της, αφού οι ισραηλινές αρχές δεν του έδωσαν άδεια να βγει από τη Γάζα για να παραστεί στη δίκη.

Ads

Ο κ. Corrie εκφράζει την πεποίθηση ότι ο οδηγός της μπουλντόζας είχε λάβει νέες εντολές, λίγο πριν το θάνατο της Rachel, οι οποίες ζητούσαν να μην επιτραπεί στους ακτιβιστές να εμποδίσουν το έργο της κατεδάφισης. «Πέντε λεπτά μετά, η Rachel σκοτώθηκε. Οπότε, με αυτή την εντολή κάτι άλλαξε και η Rachel δεν το γνώριζε», λέει. Η μητέρα της, Cindy, περιγράφει την 23χρονη ως ένα συμπονετικό άτομο το οποίο «άνοιξε τα μάτια του κόσμου» για την κατάσταση στη Γάζα.

Τα γραπτά της Rachel Corrie δημοσιεύθηκαν μετά θάνατον, και σε συνδυασμό με το θεατρικό έργο «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie», το οποίο βασίστηκε στα προσωπικά ημερολόγιά της, την κατέστησαν σύμβολο του παγκόσμιου αγώνα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Διαβάστε επίσης: Μια θαυμάσια Rachel Corrie στο Νέο Κόσμο