Μια θάλασσα υποστηρικτών του Τσάβες βγήκε στους δρόμους του Καράκας την Τετάρτη σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα μετά το θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε με συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, στην στρατιωτική ακαδημία, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. Αναλυτές αναφέρουν πως η συναισθηματική φόρτιση ενδέχεται να βοηθήσει τον Νικόλας Μαντούρο, αντιπρόεδρο της χώρας και εκλεκτό του Τσάβες, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε τριάντα ημέρες όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.

Ads

 
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βάδισαν πίσω από τη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του Ούγκο Τσάβες ενώ συχνά ακούγονταν κραυγές θρήνου και συνθήματα όπως «ο Τσάβες ζει! Ο αγώνας συνεχίζεται». Ο κόσμος προσπαθούσε να ακουμπήσει λίγο το φέρετρο. Τραγούδια της επανάστασης και ομιλίες του Τσάβες ακουγόντουσαν από τα μεγάφωνα.
 
Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ σε σχήμα καρδιάς και άλλοι επευφημούσαν από τα μπαλκόνια κουνώντας σημαίες και μπλούζες με το πρόσωπο του Τσάβες. Η Βενεζουέλα οδηγείται πλέον στην μετά-Τσάβες εποχή.

Το βάρος για το μέλλον της αλλά και τη συνέχιση των πολιτικών του Τσάβες που άλλαξαν τη χώρα και δημιούργησαν ένα νέο λατινοαμερικανικό όραμα πέφτει πλέον στους συνεχιστές του. Ο Νικολας Μαντούρο, τον οποίο είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Τσάβες ως εκλεκτό του, είναι ο διάδοχος του σοσιαλιστή ηγέτη.
 
Αντίπαλος του Μαντούρο στις επικείμενες εκλογές θα είναι ο Ενρίκε Καπρίλες με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον διάδοχο του Τσάβες. Ο 50χρονος Μαντούρο έχει δεσμευτεί για συνέχιση της πολιτικής του Τσάβες και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι σχεδόν απίθανο ο στενός συνεργάτης του Τσάβες να κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές.
 
Στόχος του όπως αναφέρει το Reuters είναι αρχικά να διατηρήσει την ενότητα στον ετερόκλητο συνασπισμό των «Τσαβικών», οποίος αποτελείται από ριζοσπάστες αριστερούς, επιχειρηματίες αλλά και στρατιωτικούς. Ο ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να επέμβουν και η επόμενη κυβέρνηση θα εκλεγεί από τον λαό δηλώνοντας παράλληλα πίστη στον Μαντούρο, ο οποίος για τις επόμενες τριάντα ημέρες θα αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Πολλοί υποστήριζαν πως ο Μαντούρο ίσως να επιχειρήσει άνοιγμα προς τις ΗΠΑ και εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο άμεσα διαψεύστηκαν με τον Μαντούρο να συνεχίζει την αντιαμερικανική ρητορική χρεώνοντας τον καρκίνο του Τσάβες σε «εξωτερικούς εχθρούς» και απελαύνοντας δύο αμερικανούς διπλωμάτες.
 
Αντίθετα μια ενδεχόμενη νίκη του Καπρίλες θα φέρει ριζικές αλλαγές στη Βενεζουέλα καθώς τάσσεται υπέρ ενός μοντέλου αντίστοιχο με αυτό της Βραζιλίας και ενός ανοίγματος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στη χώρα. Ωστόσο ο ίδιος τονίζει πρώτα πως μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη. «Μη φοβάστε. Μην εκπλήσσεστε. Μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη στην αγαπημένη μας χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
 
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για την Λατινική Αμερική καθώς η Βενεζουέλα του Τσάβες αποτελούσε σημαντικό οικονομικό παράγοντα, ζωτικής σημασίας για τους εταίρους του στους οποίους χορηγούσε φτηνό πετρέλαιο. 

Ads

* Φωτογραφίες από το RT