Έρευνες για τα ατομικά δικαιώματα δείχνουν αύξηση των «πατριωτικών» οργανώσεων κατά 250% ενώ το «Southern Poverty Law Centre» (SPLC), η πιο αναγνωρισμένη οργάνωση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζει ότι κάτω από αυτήν την πολύ γρήγορη αύξηση των δεξιών αντικυβερνητικών εξτρεμιστικών οργανώσεων βρίσκονται οι θεωρίες συνομωσίας που προωθεί μέρος των ΜΜΕ ενάντια στην κυβέρνηση.

Ads

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έξαρση των αντικυβερνητικών ακραίων οργανώσεων καθώς και των οπλισμένων πολιτοφυλακών, καθοδηγούμενων από βαθύ μίσος ενάντια στον Barack Obama, θυμό για την οικονομία, και την όλο και μεγαλύτερη διάδοση θεωριών συνομωσίας από μέσα ενημέρωσης όπως το Fox News.

Το «Southern Poverty Law Centre», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του, με τον τίτλο «Οργή εναντίον της Δεξιάς», ότι μόνο τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν πάνω από 500 «πατριωτικές» οργανώσεις, που συνεχώς αναπτύσσουν τους δεσμούς τους με συντηρητικά μέλη της επίσημης πολιτικής σκηνής. Η εμφάνιση των ομάδων αυτών έγινε τη δεκαετία του ’90, με χαρακτηριστικό γεγονός τη βόμβα που τοποθετήθηκε στην Πολιτεία της Oklahoma σκοτώνοντας 168 ανθρώπους.

Όμως, όπως αναφέρεται, συγκριτικά με τη δεκαετία του ’90, οι ιδέες των κινημάτων πατριωτισμού διαδίδονται πιο εύκολα και γίνονται αποδεκτές από πολιτικούς και δημοσιογράφους, όπως ο Glenn Beck του Fox News, ο οποίος «ξαναζέστανε» μία γνωστή θεωρία συνομωσίας: ότι το ομοσπονδιακό γραφείο διαχείρισης έκτακτων κρίσεων έχει θέσει σε λειτουργία μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ads

«Οι πατριωτικές οργανώσεις έχουν γεμίσει οργή για τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία της χώρας, για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, για την οικονομία και για πολλές από τις πολιτικές του Obama, που χαρακτηρίζονται ως ”σοσιαλιστικές” ή και ”φασιστικές” από τους πολιτικούς αντιπάλους του», λέει η έκθεση, «ήδη υπάρχουν σημάδια, που μαρτυρούν την αναδυόμενη βία από τον χώρο της ακραίας δεξιάς. Από την μέρα της εκλογής του Obama, δεξιές οργανώσεις έχουν δολοφονήσει έξι δικαστές. Φασίστες σκίνχεντς και άλλοι έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για σχέδια δολοφονίας του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ», συνεχίζει.

Επίσης, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το πατριωτικό κίνημα έχει διεισδύσει αξιοσημείωτα στην συντηρητική πολιτική σκηνή, εξέλιξη που κινείται από την θεώρηση της κυβέρνησης ως μέρος ενός σεναρίου επιβολής μίας παγκόσμιας κυβέρνησης στους Αμερικανούς φίλους της ελευθερίας. Η SPLC σημειώνει ότι η έξαρση αυτή προέρχεται από την εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση βρέθηκε το αντι-φορολογικό κίνημα Tea Party να συγκεντρώνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το Δημοκρατικό ή το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα. Ακόμη και στους λόγους του Obama έχουν εμφανισθεί οπλισμένοι άνδρες, που κρατούν πανό με συνθήματα όπως «το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ποτιστεί με το αίμα των τυρράνων».

«Το συνέδριο της ”Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης”, που διενεργήθηκε αυτόν τον Φεβρουάριο συγχρηματοδοτήθηκε από οργανωσεις όπως η John Birch Society, που πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Eisenhower ήταν πράκτορας των κομμουνιστών, και την Oath Keepers, η οποία υπονοεί ότι η κυβέρνηση έχει μυστικά σχέδια να ανακηρύξει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Αμερικανούς πατριώτες», λέει η SPLC.

Κύριος προβληματισμός της οργάνωσης; Σε ποιο βαθμό η γλώσσα των διαφόρων πατριωτών έχει εισχωρίσει στην επίσημη πολιτική σφαίρα.

Οπλισμένοι και Οργισμένοι

Η SPLC έχει εντοπίσει 512 ομάδες, «πατριώτων» και πολιτοφυλάκων, που κατηγορούνται γαι την προώθηση ακραίων αντι-κυβερνητικών δογμάτων ή θεωριών πολιτικής συνομωσίας. Κάποιες δεν εμπλέκονται άμεσα με την βία αλλά βοηθούν στην ανάπτυξη του εξτρεμισμού.

Πηγή: Guardian