Η Βρετανία εκπαίδευσε ομάδες θανάτου του Μπαγκλαντές, η McDonald’s χρησιμοποίησε τις ΗΠΑ για να ασκήσει πίεση στο Ελ Σαλβαδόρ, οι ΗΠΑ ερεύνησαν 7 ισπανικούς ιστότοπους χωρίς άδεια και οι σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ για «ζητήματα ασφαλείας» σχετικά με βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό είναι μερικά από τα θέματα που «φωτίζουν» τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν χθες και σήμερα μέσω του Wikileaks και των εφημερίδων που συνεργάζονται μαζί του.
Ads
Η Βρετανία εκπαίδευε ομάδες θανάτου του Μπαγκλαντές
Η βρετανική κυβέρνηση εκπαιδεύει παραστρατιωτικές δυνάμεις του Μπαγκλαντές οι οποίες καταδικάζονται από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «κυβερνητικές ομάδες θανάτου», αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία.
Τα μέλη του Τάγματος Ταχείας Δράσης (RAB), το οποίο έχει κριθεί υπεύθυνο για τις εκατοντάδες εξωδικαστικών δολοφονιών τα τελευταία χρόνια και φέρεται συνήθως να κάνει χρήση βασανιστηρίων, έχουν λάβει βρετανική κατάρτιση στις «τεχνικές ερευνητικής ανάκρισης» και στους «κανόνες εμπλοκής».
Ένα τηλεγράφημα καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν καμία βοήθεια, εκτός από κατάρτιση επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην RAB – και ότι θα ήταν παράνομο βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ να το πράξουν – καθόσον τα μέλη της διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ απολαμβάνουν ατιμωρησία.
Η RAB ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια, και σύμφωνα με υπολογισμούς από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει την εύθυνη για περισσότερες από 1.000 εκτελέσεις χωρίς δίκη, που περιγράφονται κατ ‘ευφημισμό ως θάνατοι «από διασταυρούμενα πυρά». Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ο γενικός διευθυντής της RAB είπε οι άνδρες του είχαν σκοτώσει 577 άτομα σε «διασταυρούμενα πυρά». Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανανέωσε τον αριθμό, λέγοντας ότι είχαν σκοτωθεί 622 άτομα.
Η χρήση RAB των βασανιστηρίων είναι επίσης διεξοδικά τεκμηριωμένη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι αξιωματικοί από την παραστρατιωτική δύναμη φέρεται να έχουν εμπλακεί σε απαγωγές και εκβιασμούς, και συχνά κατηγορούνται για τη λήψη μεγάλων ποσών χρημάτων σε αντάλλαγμα για εκτελέσεις από «διασταυρούμενα πυρά».
Ωστόσο, τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι τόσο οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, στην αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μπαγκλαντές, είναι υπέρ της ενίσχυσης της RAB, υποστηρίζοντας ότι η «RAB απολαμβάνει μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό από έναν πληθυσμό τρομαγμένο από τη τη μείωση του νόμου και της τάξης κατά την τελευταία δεκαετία». Σε άλλο τηλεγράφημα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ντάκα, James Moriarty, εκφράζει την άποψη ότι η RAB είναι ο «οργανισμός επιβολής με την καλύτερη θέση ώστε να γίνει μια μέρα η μπαγκλαντεσιανή έκδοση του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών» (US Federal Bureau of Investigation).
Η McDonald’s χρησιμοποίησε τις ΗΠΑ για πίεση στο Ελ Σαλβαδόρ
Η McDonald της προσπάθησε να καθυστερήσει την εφαρμογή της κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Ελ Σαλβαδόρ για να διοριστούν ουδέτεροι δικαστές σε μια δικαστική διαμάχη της πολυεθνικής στη χώρα, ύψους $ 24 εκατ. Η αποκάλυψη της στρατηγικής της McDonald ‘s για να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στη μακροχρόνια νομική μάχη κατά πρώην συνεργάτη της franchisee προκύπτει από ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στις 15 Φεβρουαρίου 2006.
Πέντε μέρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης επί των κυβερνητικών σχέσεων, Dick Crawford και ο η γενική σύμβουλος για τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά, Maria Legette, ενημέρωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους για να λυθεί η υπόθεση, χρησιμοποιώντας την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής-Δομινικανής Δημοκρατίας-Ηνωμένων Πολιτειών (CAFTA-DR) ουσιαστικά ως διαπραγματευτικό χαρτί. «Εξήγησαν ότι η εταιρεία έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια προάσπισης, με επίκεντρο την Ουάσινγκτον, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Ελ Σαλβαδόρ για επίλυση της υπόθεσης σύμφωνα με το δίκαιο, υπονοώντας πως η CAFTA-DR Η θα πρέπει να καθυστερήσει, εν αναμονή της επίλυσης της υπόθεσης», λέει το τηλεγράφημα.
ΟΙ ΗΠΑ ερεύνησαν, χωρίς άδεια, 7 ισπανικούς ιστοτόπους
H Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιούνιο του 2008, αποφάσισε να μάθει από πρώτο χέρι μέχρι ποιό σημείο είναι η εύκολη πρόσβαση στο Internet στην Ισπανία, χωρίς άδεια, σε υλικό που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για το λόγο αυτό ζήτησε τη βοήθεια της πολιτιστικής βιομηχανίας οργανώσεων καθώς και αυτήν της Εταιρείας Συγγραφέων και Εκδοτών (SGAE), σύμφωνα με διπλωματικές αναφορές που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks στην El Pais.
Στο τηλεγράφημα 163969,η αμερικανική πρεσβεία απαριθμεί επτά ιστοτόπους downloading και τα στοιχεία τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που βρίσκονται σε αυτές τις διαδικτυακές πύλες. Επίσης προχωρεί σε ανάλυση των τεχνικών και νομικών δυσκολιών που θα μπορούσε να θέσει ο αποκλεισμός αυτών των ιστοσελίδων. Οι περισσότερες από τις εν λόγω ιστοσελίδες έχουν ήδη κληθεί ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης στο παρελθόν, συνήθως εξαιτίας της SGAE.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναπαράγουν τις παρατηρήσεις των φορέων διαχείρισης: «Οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων μας έχουν πει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο αξεπέραστο εμπόδιο για τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών στους ύποπτους για διακίνηση υλικού με πνευματικά δικαιώματα συνδρομητές του Internet, δηλαδή: οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να παρέχουν τις ύποπτες διευθύνσεις IP χωρίς να είναι γνωστό το όνομα του προσώπου πίσω από τη διεύθυνση. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να παρέχει έναν τρόπο για τους ISP [φορείς, πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου], για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των υπηρεσιών στους συνδρομητές χωρίς να παραβιάζουν την ισπανική νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αν και δεν φαίνονται πολύ πεπεισμένοι».
Απόσυρση του Βατικανού από συμφωνία για το Ολοκαύτωμα λόγω του Πίου XII
Το Βατικανό αποσύρθηκε από μια γραπτή συμφωνία προκειμένου να ενταχθεί σε ένα διεθνή οργανισμό Μνήμης του Ολοκαυτώματος λόγω των εντάσεων σχετικά με τη δραστηριότητα του Πάπα Πίου XII, ο οποίος ήταν στο θρόνο της Καθολικής Εκκλησίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Οι σχέσεις πάγωσαν τόσο που το Βατικανό «πισωγύρισε από προηγούμενη γραπτή συμφωνία» και ανέλαβε θέση παρατηρητή στο διεθνή οργανισμό αφιερωμένο στην ανάμνηση του Ολοκαυτώματος και της μετάδοσης των μαθημάτων από αυτό στο μέλλον, σύμφωνα με τη Julieta Valls Noyes, το νούμερο δύο στο Αμερικανική πρεσβεία στην Αγία Έδρα.
Η διπλωμάτης των ΗΠΑ εκτιμά ότι αιτία γι’ αυτή την αλλαγή στάσης αποτελεί είτε η απειρία του υπεύθυνου για το θέμα στο Βατικανό είτε «επειδή δέχεται πιέσεις η Αγία Έδρα να δημοσιοποιήσει απόρρητα αρχεία της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επί Πίου ΧΙΙ. Ο πάπας Πίος ΧΙΙ αποτελεί μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, λόγω της αποτυχίας του να αποκηρύξει δημοσίως το Ολοκαύτωμα το 1941 ή 1942, όταν το Βατικανό ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το τι συνέβαινε.
Προτού γίνει πάπας, ο Πίος είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής του Βατικανού στο Βερολίνο. Μερικές εβραϊκές ομάδες τον κατηγόρησαν για αντισημιτική στάση. Υπερασπιστές του, μεταξύ των οποίων και πολλοί άλλοι Εβραίοι, υποστήριζαν από την άλλη πως οποιαδήποτε πιο εμφανή αντίσταση προς τους Ναζί θα ήταν αντιπαραγωγική, αναφέροντας το παράδειγμα της εκκλησίας στην Ολλανδία, όπου μετά την δημόσια καταγγελία της ναζιστικής πολιτικής από τον αμβώνα, ακολούθησε άγρια καταστολή και ξεριζωμός Εβραίων.
Πυρηνική απειλή στη Βουλγαρία
Σοβαρές ανησυχίες για «ζητήµατα ασφάλειας» κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, (ο οποίος βρίσκεται 260 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά σύνορα), αποκαλύπτει άλλο αμερικανικό τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks.
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης το καλοκαίρι, το συγκεκριµένο έργο έχει πλέον παγώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων, όµως αµερικανικές διπλωµατικές πηγές ανέφεραν πως τα προβλήµατα στο Μπέλενε αναζωπυρώνουν το σενάριο κατασκευής νέων πυρηνικών µονάδων στο Κοζλοντούι. Στο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 7 Ιουλίου 2009 που προέρχεται από την αµερικανική πρεσβεία στη Σόφια, αναφέρεται πως στο Μπέλενε υπήρχαν «πιέσεις για να προλάβουν τις χρονικές προθεσµίες», «εν µια νυκτί προσωρινές κατασκευές» καθώς και «έλλειψη προγράµµατος δράσης για την ποιοτική διασφάλιση των προσωρινών κατασκευών». Οπως εξηγούσε ο αµερικανός διπλωµάτης, οι κατασκευές αυτές είναι απαραίτητες για τη φύλαξη του εξοπλισµού του πυρηνικού σταθµού και τη δηµιουργία των βασικών δοµικών στοιχείων του.
Από τα τέλη του2008 η γερµανική RWE, µία από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας στην Ευρώπη, είχε αναµειχθεί στην κατασκευή του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε ως στρατηγικός επενδυτής µε 49% συµµετοχή στο έργο. «Ενα ακόµα πρόβληµα είναι η έλλειψη της ολοκληρωµένης λεπτοµερούς τεχνικής ανάλυσης… Η (βουλγαρική) Εθνική Εταιρεία Ενέργειας βιάζεται να ολοκληρώσει το “στάδιο κατεδάφισης” και να ξεκινήσει το“στάδιο προετοιµασίας” για να κάνει το Μπέλενε να µοιάζει οικονοµικά βιώσιµο, να προσελκύσει επιπλέον διεθνή κονδύλια και να κρατήσει τη RWE ως στρατηγικό επενδυτή. Οι επαφές µας είπαν ότι η RWE δεν πρόκειται να χρηµατοδοτήσει το έργο µέχρι… να δει το “πρώτο τσιµέντο να µπαίνει”», έγραφε ο διπλωµάτης το καλοκαίρι του 2009. Μερικές εβδοµάδες αργότερα η RWE ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κατασκευή του συγκεκριµένου πυρηνικού σταθµού.
Σε άλλο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 17 Φεβρουαρίου 2009, το οποίο επίσης ήρθε χθες στη δηµοσιότητα, ο ίδιος διπλωµάτης επεσήµανε πως οι φήµες για τα προβλήµατα στο Μπέλενε έχουν «αναστήσει» την ιδέα της κατασκευής δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, όπου παραµένουν σε λειτουργία δύο µονάδες. Σηµειώνεται ότι στη συγκεκριµένη «πυρηνική γειτονιά» που απέχει περίπου 250 χιλιόµετρα από τα ελληνικά σύνορα, δύο µονάδες έκλεισαν το 2003 «λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» και άλλες δύο το 2006 µε την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Και η Apple στηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
Παράλληλα, στο μπλοκ των υποστηρικτών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προσχώρησε και η Apple, αφού απέσυρε από το ηλεκτρονικό της κατάστημα την WikiLeaks app, μια εφαρμογή η οποία επέτρεπε σε όσους χρήστες την αγόραζαν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που δημοσιοποιεί ο οργανισμός αντί να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω προγράμματος πλοήγησης. Η εταιρία υποστήριξε πως η εν λόγω εφαρμογή παραβιάζει τους όρους και τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει η Apple για όσους αναπτύσσουν λογισμικό.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως η Υπηρεσία Μυστικών Πληροφοριών CIA συγκρότησε μια ομάδα με το ακρωνύμιο W.T.F (Wikileaks Task Force), προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της δημοσίευσης των διπλωματικών τηλεγραφημάτων μέσω του Wikileaks.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >