Το τελευταίο «αντίο» στον Ούγκο Τσάβες λένε την Παρασκευή οι πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ το «παρών» δίνουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η ΕΕ υποβάθμισε πλήρως το γεγονός, όπως και οι ΗΠΑ, στέλνοντας χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία. Όπως ανακοινώθηκε, μετά την κηδεία το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο. Στο μεταξύ, σήμερα θα ορκιστεί προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να ανακοινώνει πως θα μποϊκοτάρει την ορκωμοσία καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος. 

Ads

 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες, η σορός του οποίου έχει τεθεί από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα.

Ζωντανή μετάδοση από το telesure

image

Ads

image
 
Μιλώντας στην τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι στην κηδεία θα παραβρεθούν πρόεδροι και αρχηγοί από 55 χώρες, μεταξύ αυτών, οι Λουκασένκο της Λευκορωσίας και Αχμαντινετζάντ του Ιράν.

Στο Καράκας μετέβησαν η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Ουρουγουάης Πέπε Μουχίκα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, του Μεξικού Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, του Περού Ολάντα Ουμάλα. Η επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο, πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαίνεται απίθανη λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του. 

Ο Πρόεδρος της Κούβας, και αδελφός του Φιντέλ, Ραούλα Κάστρο που βρίσκεται στο Καράκας δήλωσε: «Έφυγε ανίκητο. Έφυγε νικητής και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό. Είναι γραμμένο στην ιστορία». Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του Τσάβες βρέθηκαν εκτός της αίθουσας. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, η επανάσταση ζει», φώναζαν πολλοί.

image
Ο Ραούλ Κάστρο χαιρετά τον Ούγκο Τσάβες

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανακοινώσει την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία έστειλαν και οι ΗΠΑ με ένα πρώην και έναν νυν βουλευτή και τον επιτετραμμένο της πρεσβείας. 
 
Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν επίσης εκπροσώπους.

Στο Καράκας ο Αλέξης Τσίπρας

Στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες παρευρίσκεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συναντήσεις με τους προέδρους της Κούβας και του Εκουαδόρ, Ραούλ Κάστρο και Ραφαέλ Κορρέα, καθώς επίσης την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και τον τέως πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ραούλ Κάστρο όταν συνάντησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Ώστε εσύ είσαι ο Έλληνας που όλοι περιμένουμε να γίνει πρωθυπουργός;».

image

image


 
Θα ταριχευτεί η σορός
 
Το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαντούρο.
 
«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον κ. Μαντούρο, η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.
 
«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά την κηδεία η σορός θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού» – απ’ όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992 – και θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».
 
Ορκωμοσία Μαντούρο
 
Στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κ. Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο. Ο 50χρονος Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα. 

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ορκωμοσία του αντιπροέδρου της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, καταγγέλλοντας παραβίαση του συντάγματος, καθώς υποστηρίζει πως το συνταγματικώς ορθό θα ήταν να ορκιστεί προσωρινός πρόεδρος ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης.
 
«Θέλουμε να διακηρύξουμε σε όλο τον κόσμο και στη Βενεζουέλα ότι δεν θα παραστούμε στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας στην Εθνοσυνέλευση, καθώς την θεωρούμε άλλη μια προεκλογική πράξη και μια παραβίαση της συνταγματικής τάξης της Βενεζουέλας», δήλωσε ο βουλευτής Άνχελ Μεδίνα εκ μέρους της Στρογγυλής Τραπέζης της Δημοκρατικής Ένωσης, συμμαχίας της αντιπολίτευσης.