Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την υπόθεση της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη Χραντ Ντινκ το 2007, καθώς απεφάνθη ότι οι Αρχές δεν προστάτευσαν τον δημοσιογράφο και δεν απέτρεψαν τη δολοφονία του, αν και γνώριζαν ότι εθνικιστές συνωμοτούσαν για το θάνατό του. Στο δικαστήριο του Στρασβούργου είχαν προσφύγει συγγενείς του δημοσιογράφου.

Ads

Το ΕΔΑΔ διέταξε παράλληλα την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση 100.000 ευρώ στη σύζυγο του δημοσιογράφου και τα παιδιά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χραντ Ντινκ έπεσε νεκρός από τις σφαίρες νεαρού εθνικιστή στις 17 Ιανουαρίου του 2007 έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί στο παρελθόν απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιές οργανώσεις ύστερα από τις εκκλήσεις που απηύθυνε στην Άγκυρα για να αποδεχθεί το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Ο Ντινκ, ο οποίος ήταν διευθυντής της τουρκοαρμενικής εφημερίδας Agos είχε καταδικαστεί πριν από το θάνατό του σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας στα άρθρα του στα οποία αναφερόταν στις μαζικές σφαγές των Αρμενίων το 1915.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η καταδίκη αυτή του Ντινκ συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασής του και ότι τον κατέστησε στόχο των ακραίων εθνικιστών.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της για τα μέσα ενημέρωσης.

«Επί του παρόντος, περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι και εκατοντάδες άλλοι διώκονται, και κινδυνεύουν με φυλάκιση, σε περίπτωση που καταδικαστούν», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, σε επιστολή της προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρεται σε ανακοίνωση.