Αυστηρότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση επιθυμεί το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009), σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ads

Η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε πιστεύει ότι ο ενισχυμένος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η απαίτηση για οικονομική διακυβέρνηση εμφανίζεται συγκεκριμένα μεγαλύτερη στη Σλοβακία (89%), στο Βέλγιο (87%) και στην Κύπρο (87%).

Επίσης, το 74% συμφωνεί ότι η χώρα τους χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μπορεί να κοιτάζει το μέλλον (+1% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), και το 71% δηλώνει έτοιμο να υποστεί τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των μελλοντικών γενιών (ποσοστό αμετάβλητο). Ως προς τους τρόπους τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης, το 74% πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους (το 85% στη Σουηδία, το 84% στην Ουγγαρία, το 83% στη Γερμανία, το 82% στο Βέλγιο και στην Κύπρο, και το 80% στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία).

Όπως προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σε ποσοστό 40%, η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).

Ads

Η εξαμηνιαία αυτή δημοσκόπηση της Ε.Ε. διενεργήθηκε το Μάιο.