Μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη των οικονομικών προβλημάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων στα χρέη, αναμένεται να δώσει η ΕΕ, σύμφωνα με τον επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ads

«Eπειδή οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας, η οποία απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στη Φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat».

Ο Όλι Ρεν σημειώνει ότι «μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά. Στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως».

Παράλληλα σημειώνει ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες εβδομάδες πρόλαβαν την ανεξέλεγκτη μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά η κρίση αποκάλυψε ρωγμές στην οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

«Σταματήσαμε την μετάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη. Το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης συνίσταται στο ότι ο νομισματικός άξονας ήταν ισχυρότερος από τον οικονομικό. Η κρίση έδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι», επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος.