Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα το ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου «πακέτου», συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την τριετή συμφωνία κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε. Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης που θα ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.

«Tο πρόγραμμα αν και δύσκολο, είναι αξιόπιστο, και φιλόδοξο, και έχει σχεδιασθεί από την ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με την έγκριση του δανείου, συνεχίζει το ΔΝΤ απέδειξε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον λαό της. Tο μέγεθος της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες θα συμβάλλει στην ευρεία διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών μελών της Ε.Ε. πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθά τις ευρωπαϊκές χώρες της να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους.

Ads